[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 456: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 456: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 95: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4246: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3685)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4248: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3685)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4249: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3685)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4250: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3685)
Multiworld • View topic - MW 2007 RPG LARP by Samuel

Multiworld

Nothing is impossible in the Multiworld
It is currently Wed Apr 02, 2025 4:08 am

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
 Post subject: MW 2007 RPG LARP by Samuel
PostPosted: Sun Jul 22, 2007 3:17 am 

Witam wszystkich, kłaniam sie uniżenie i pragnę zaproponować swoją Inicjatywę nr. 1 podczas tegorocznego zjazdu :

RPG LARP by Samuel K.

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem oddania nieco społeczności, którą tworzymy. A ponieważ muzy jakoweś poddały pomysł mnie, staremu Samuellusowi tedy ja go wam dziś przedstawiam.

LARP ten dzieje się około końca piętnastego wieku. W czasach gdy do Wirginii wyrusza wyprawa kolonizacyjna, Henryk IV idzie z wyprawą na Litwę i Ruś a wielkie armady państw europejskich królują niepodzielnie na wodach mórz i oceanów.

Gracze wcielają się w rozbitków których los rzucił na pewną odludną wyspę zamieszkaną przez tajemnicze istoty.

(Nie uchylając zbytnio rąbka tajemnicy mogę stwierdzić, że na pewno odwołań do LOSTa nie będzie, bo nie oglądałem tego serialu ^^)

Stroje: żeglarskie, pirackie, stylizowane na włoskie, angielskie lub w ogólnym tonie marynarskim takim, jak to sobie wyobrażacie. Osoby które zamiast członków załogi lub ról specjalnych wybiorą role pasażerów statku mogą ubierać się swobodniej lecz nie nazbyt. (krzykliwe stroje, nowoczesne nadruki, dresy, spodnie z obniżonym krokiem -niestety odpadają) Staramy się zachować klimat zarówno w mowie jak i w ubiorze.

Na chętnych do wzięcia udziału w LARPie oczekiwać będą przeróżne zadania do wykonania, questy do wypełnienia oraz sekrety i zagadki do rozwikłania. Śmiałkowie będą musieli poradzić sobie z trudnościami jakie mogą na nich czekać na wyspie i rozwikłać mroczną tajemnicę jej mieszkańców... a może nawet się wzbogacić? Niektóre rzeczy nie zostały w końcu ukryte bez powodu. :)

Broń: Biała z nielicznymi odstępstwami. Rapiery, noże, szpady. (oczywiście imitowane przez przedmioty nie wyrządzające realnych obrażeń przy użyciu) Możliwe, że przydadzą się również pojedyncze egzemplarze broni ASG lecz nie jest to konieczne.

Magia: ... (pssst... it's not time yet...)

LARP odbędzie się w realiach wyspiarskich, łatwych do upozorowania w miejscu do którego się udajemy: puste piaszczyste przestrzenie, roślinność spotykana na wyspach, zagajniki itd. Czyli odpowiednia sceneria zapewniona.

Czas trwania: Około 5-6 godzin (razem ze wprowadzeniem).

Termin: Wydaje mi się, że odpowiedni byłby 7 lub 8 sierpnia, tak abym po przyjeździe (przybywamy z Marą 5.VIII ) zdążył spokojnie przygotować wszystko i zaopatrzyć się w odpowiednie rekwizyty. Jeżeli komuś z jakichś względów nie pasuje możemy przesunąć termin tak by nie kolidował z innymi, już planowanymi imprezami .

Podejmuję się przygotowania tego przedsięwzięcia i opieki nad jego przebiegiem. Czekam na wasze opinie.

Profile  

Post subject: Re: MW 2007 RPG LARP by Samuel
PostPosted: Sun Jul 22, 2007 7:57 am 

Brzmi nieźle. Chętnie wezmę udział.

Profile  

PostPosted: Sun Jul 22, 2007 10:18 am 

Szczerze mówiąc, to nie najlepsza informacja dla mnie ... Co prawda pisałem o tym w temacie o M:tG, to poczyniłem już znaczące przygotowania do tegorocznego Larpa. Nie zamieściłem na forum jeszcze wstępu, gdyż zastanawiałem się, jakie szczegóły fabuły powinienem w nim jeszcze zamieścić. Co gorsza - dziwnym zbiegiem okoliczności planowany przeze mnie Larp również był osadzony w klimatach wyspiarsko/pirackich (chociaż z mniejszą dozą zjawisk nadprzyrodzonych).

Nie byłoby źle, gdyż moglibyśmy połączyć siły w celu stworzenia jednego larpa, ale tu problemem jest termin. Tak, jak pisałem w topicu MtG, planowałem Larpa w okresie największej frekwencji, czyli w pierwszą sobotę. Niestety w tym czasie jeszcze Was nie ma na zjeździe :< Już niedziela niestety nie jest dobrym terminem, gdyż w niedzielę część osób będzie wyjeżdżać, a podejrzewam, że larp się przedłuży.

Widzę w tej sytuacji dwa rozwiązania:
1) Robimy dwa larpy - Z jednej strony ciekawiej, bo więcej atrakcji. Z drugiej jednak - co za dużo to niezdrowo, a jakość jest istotniejsza od ilości. Do tego nasze larpy są umieszczone w podobnych realiach - z jednej strony przynajmniej ludzie będą mieli kostiumy gotowe (chociaż po tym, co planowałem, część kostiumów może ulec zniszczeniu), ale z drugiej nie chcemy przecież, by piaszczyste wyspy przejadły się naszym forumowiczom.

2) Robimy jednego, wspólnego larpa - zgodnie z zasadą synergii będzie on lepszy zapewne. Tak jak pisałem, głównym problemem jest termin. Zaproponowana przez Ciebie data oznacza, że w larpie nie będzie mogło wziąć udziału 13 osób dostępnych w weekend (dochodzisz oczywiście natomiast Ty z Marą, ale nadal oznacza to bilans -11 osób...). Może część osób będzie miała dzięki temu motywację, żeby zostać na zjeździe odrobinę dłużej (można by wtedy larpa zrobić nieco szybciej, niż proponujesz - w poniedziałek), ale część osób po prostu nie ma możliwości pozostania dłużej na zjeździe. A może to Tobie i Marze udałoby się przyjechać nieco wcześniej - w sobotę, czy może już w piątek wieczorem?

Oczywiście o komentarze na temat przedstawionych powyżej wariantów, a także o przedstawianie innych rozwiązań, proszę pozostałych zainteresowanych udziałem w larpie Nowęcin Bay. Jedno co wiadomo - tegoroczny larp na pewno się odbędzie (przynajmniej jeden) i możecie jakieś pirackie kostiumy szykować :p

Profile  

PostPosted: Sun Jul 22, 2007 5:19 pm 

Jak uslyszlaam od Crowa w jakiej tematyce prawdopodobnie bedzie larp zrobilam slodkie "wai! swietny plan" w zwiazku z czym jestem zdecydowana wziasc w nim udzial. Po czym wracam dzis do domu i widze topic Samuela.

Pierwsza moja reakcja bylo "swietnie, mozna zrobic dwa larpy, i Crow w koncu bedzie mial okazje pobawic sie tez z nami zamiast ciagle organizowac", z drugiej strony przeczytalam wasze posty i wyszlo na to, ze wszystkie pomysly sa dobre. Z jednej strony problem z terminami, ktory sprawia, ze pomysl dwoch larpow wydaje sie jeszcze lepszy.
Z drugiej problem jakościowy, kiedy pierwsze co przychodzi na mysl to "co dwie glowy to nie jedna" ii larp bylby jeszcze lepiej dopracowany. Tym bardziej, ze pracowaloby przy tym dwoch facetow z wielkim pokladem wyobrazni i mnostwem pomyslow. Jednym = tentaklowym fanem wszystkiego co zakrecone i Crowem, ktory moglby te nierealne plany korygowac.

Jest takze kolejny minus. Jesli zostana zorganizowane dwa larpy, w dodatku w podobnej tematyce, oboje musicie liczyc sie z tym, ze miedzy forumowiczami, nawet jesli nie glosno - to zostana porownane, W zwiazku z czym, ktorys na pewno bedzie gorszy.

Nie mam zadnego pomyslu w kwestii jeszcze innej organizacji ale na pewno chetnie pisze sie na oba larpy.

"Ach, przecież to tak nie było! Tysiąc radości zrzucono na zawsze w doły grobowe, a Ty stoisz tu sam i przeliczasz je. Nienasycony! Nienasycony! Nie otwieraj całkowicie podartej księgi przeszłości!... Czyż nie dość jeszcze jesteś smutny?"

Profile  

PostPosted: Sun Jul 22, 2007 5:51 pm 
Demokratyczny Moderator

W zasadzie jedyne przeciw dla drugiego LARPa to termin. 7 Sierpnia na zjeździe będą już tylko 23 osoby. Z czego eliminując jakaś 1/4 z przyczyn różnych (GMowanie, tumiwisizm, zatrucie alkoholowe) pozostaje jakieś 18 osób biorących czynny udział.

Z drugiej strony, trochę mniej osób to mniej chaosu. Dodatkowo, każdy będzie miał gotowy do recyklingu strój po poprzednim LARPie. GMowi (-om) łatwiej będzie dograć miejsce akcji mając na uwadze doświadczenia pierwszego LARPa.

Mimo wszystko o wiele lepiej byłoby zorganizować tylko jeden LARP, zważywszy na podobną tematykę wybraną przez obu pomysłodawców, oraz lepsze przygotowanie w przypadku obecności dwóch organizatorów.

Profile  

PostPosted: Sun Aug 12, 2007 5:02 pm 

Klimat larpa był fajny (Maczu rox). Niestety zabrakło czasu (za późnośmy się zabrali do tego xD), a i GMi zostali zaskoczeni zachowaniem uczestników. Piraci nie dość, że zaczęli się sami wybijać, to jeszcze chcieli maga i wiedźmę ubić (nubki)... W połowie larpa zaczęło być to na tyle uciążliwe, że zwaśnieni Seforax (dobrze?XD) i Prospero spiknęli się, chcąc jak najszybciej wybić co do nogi plugawy, piracki pomiot.
Podejrzewam też, że gdyby GM Samuel powiedział postaciom o nich wszystko, co było zapisane w scenariuszu to inaczej by się to potoczyło __^__'
Ale zabawa była fajna. ;3
Idę odmaczać nogi pełne bąbli. Y_Y Tak, zjawy też je mają. D:

Profile  

PostPosted: Mon Aug 13, 2007 9:17 am 

Chi: Późna godzina rozpoczęcia MW RPG Larpu 2007 była spowodowana tym, że był on przygotowywany z dnia na dzień. Ponieważ zależało nam na uczestnictwie Caibra i Nu musieliśmy w ciągu jednego dnia wykonać nawał pracy która planowo (o czym wspominam powyżej) miała być rozłożona na 2-3 dni. Zdobycie w mieście rekwizytów, sprawdzenie pola rozgrywki, wtajemniczenie NPC oraz graczy, stworzenie mechaniki, nie mówiąc już o kostiumach dla mnie i Crowa spowodowało, że zaczęliśmy nie o 17 lecz o 18-19.

Co do scenariusza: Karteczki które dorwałaś do przeczytania były tylko szkicem fabuły i postaci który zrobiłem przed zjazdem. Wraz z GM Crowem na miejscu zmieniliśmy wiele jego części również tych odnoszących się do twojej postaci. Nic dziwnego, że mogłaś wyczytać w szkicu wiele wątków, które postanowiliśmy odrzucić lub zmienić w finalnej wersji.

I tak: Postacie wiedziały wszystko co wiedzieć musiały. Jakiekolwiek potknięcia zależały już tylko od ich interpretacji wskazówek na co wpływać osobiście nie mogliśmy. (Np. Jakakolwiek magiczna lina to również magiczna lina Kalibana a nie wyłącznie magiczna lina Trolla)
Tym co na pewno zmienimy w przyszłości będzie to, że pewne wskazówki będą wam nie tylko podane drogą ustną ale i wypisane na kartkach i wręczone. Pozwoli wam to zaglądać do nich w trakcie wykonywania questów (jak Journal w BG2) i hopefuly poprawi komfort gry jeszcze bardziej.

Btw: Żałuję, że nie opracowaliśmy spella przeciwko komarom ^^' Całe plecy mi pogryzły.

Macz: W moim odczuciu Maczer swoim wyczilautowanym zachowaniem wygrywa plebiscyt na NPCta tego Larpu. ^_^ (Choć także Stepowy Diabeł -Korm trzymał się dzielnie wobec napierających graczy i poległ dopiero wobec połączonego ataku Caibra i języka Chaosa. Na uznanie zasługują zarówno Xellas - nasza zblazowana Syrena ściągająca cudnym śpiewem tabuny żeglarzy jak i Nocna Mara - Driada która pod swoim opiekuńczym skrzydłem ukrywała córkę Prospera) Więcej na temat Larpu już niedługo.

Profile  

PostPosted: Mon Aug 13, 2007 12:32 pm 

Profile  

PostPosted: Tue Aug 14, 2007 8:10 am 

Khhh... :shock: Proszę o dokładną relację dla ciekawskich nieobecnych. :>

Profile  

PostPosted: Thu Aug 16, 2007 1:51 am 

Ah si. Możliwe. Ciał na Kormie była masa i w ciemności musiałem pomylić zgromadzonych. ^^" Ale proszę Caibra nie demonizować. Wszak wyłącznie Chaosowi było do twarzy w bluzeczce na ramiączkach. IMHO.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC + 1 hour