* Overall *
- Oficjalna baza danych kart do Magic the Gathering. Sprawna, najszybciej uaktualniana i posiadająca zadowalające funkcje wyszukiwawcze. Do opisów kart dodane są też oficjalne erraty i interpretacje.
- Oficjalna strona Magic the Gathering. Wiele ciekawych artykułów, ale jeszcze więcej artykułów na nutę ‘kupujcie nowe karty’. Strona posiada bardzo rozbudowane forum . Na forum znajdziemy między innymi przewodnik po popularnych typach talii .
- Świetna strona poświęcona w całości typowi 1.5 Legacy (czyli temu, w którym rozgrywane są turnieje MW). Bardzo dobrze zorganizowane i moderowane forum . Moja ulubiona strona o MtG.
- Oficjalne reguły i interpretacje kart. Na stronie zaczęły znów pojawiać się tak zwane ‘rulingi’, dzięki którym rozwiążecie wszelkie swoje wątpliwości dotyczące zasad MtG. Nie jesteś pewien, jak interpretować daną regułę? Odpowiedzi szukaj na tej stronie.
- Forum z wieloma taliami. Może nie tak rozbudowane jak The Source, czy oficjalne, ale i tak można znaleźć dużo interesujących pomysłów. Na uwagę zasługuje osobne forum poświęcone combosom, oraz forum, w którym publikowane są autoryzowane artykuły
- Angielska Wikipedia posiada całą masę informacji o MtG. Użyteczne są zwłaszcza artykuły o dodatkach do MtG (wraz z symbolami kolejnych edycji i rozszerzeń), terminologii MtG , oraz o archetypach talii (aggro, combo, control itp.)
- Polska strona Wikipedii o MtG. Skrót tego, co znajduje się w bardzo rozbudowanej postaci w artykułach o MtG na Angielskiej Wiki.
* Magic workstation *
- Oficjalna strona programu Magic Workstation, dzięki któremu można grać w MtG (a także w inne karcianki) przez sieć. Szczegółowy opis procesu konfiguracji Magic Workstation do gry w Magicka znajduje się
- Polecana przeze mnie baza danych kart, oraz theme do Magic Workstation. Główna przewaga tej bazy danych, nad tą podlinkowaną na stronie Magic Workstation, to obecność wszystkich przypisów (tych pisanych kursywą). Baza jest też regularnie uaktualniana.
– Moja ulubiona strona z scanami (zarówno pełnymi, jak i samych obrazków) kart. Polecam przede wszystkim ze względu na przejrzystość i łatwość obsługi.
- Inne strony z scanami kart.
- Program do automatycznego uzupełniania scanów kart w programie Magic Workstation. FAQ do niego jest , ale osobiście miałem z tym programem same problemy i preferuję ręczne ściąganie grafik.
* Inne *
- Edytor kart i setów do MtG.
- Kolejny edytor kart i setów.
- Strona dystrybutora MtG na polskę. Informacje o oficjalnych turniejach, terminach ukazywania się kolejnych dodatków na polskim rynku itp.
PS. Przydałby się link do jakiejś strony dla początkujących. =========Version History========= 1.0 – Pierwsza wersja przewodnika, by Crow (10.VI.2006)
|