[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 456: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 456: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4246: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3685)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4248: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3685)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4249: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3685)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4250: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3685)
Multiworld • View topic - Inspiration / MW-Komiks

Multiworld

Nothing is impossible in the Multiworld
It is currently Sun Apr 06, 2025 8:43 am

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 64 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Inspiration / MW-Komiks
PostPosted: Tue Dec 28, 2004 2:16 pm 

Na początek mała otoczka fabularna. Jak się komuś nie chce czytać to niech przejdzie do następnego akapitu^^

_Wszystko, przynajmniej jak dla mnie, zaczęło się tuż przed świętami kiedy to z Windukindem i Seymourem szukaliśmy prezentów. Po paru godzinach niemal bezowocnych obchodach sklepów natrafiliśmy na pewną księgarnię. Odruchowo zacząłem szukać półki z mangą co z pomocą towarzyszy przyszło bardzo łatwo. Nie jestem zwolennikiem kupowania artykułów książko podobnych na prezenty ale właściwie można uznać, że byłem zdesperowany i zacząłem przeglądać wygrzewające się na promieniach świetlnych z lamp zeszyty i książki zawierające japońskie komiksy. Oczywiście jak wiadomo wybór tytułów jest u nas niewielki. W szczególności jeśli mamy do czynienia ze zwykłą księgarnią. Na moje szczęście Seymour spostrzegł mangę zatytułowaną Mega Tokyo. Był to przelany na papier komiks internetowy. Za poleceniem Seya nabyłem ów mangę i muszę przyznać, że wybór był na prawdę trafny. Po zaznajomieniu się z treścią komiksu od razu rzuciliśmy się z Crowem na wersję internetową...

_ http://www.megatokyo.com/index.php?strip_id=1 Jestem pewny, że przewinął się przez forum ten link. (Zastanawiam się czy przypadkiem przez opis na GG Seya również.. ale mam słabą pamięć. Mniejsza z tym^^) Opowieść o dwóch maniakach komputerowych wciągnęła mnie i Crowa doszczętnie. Manga spodobała mi się na tyle, że doszedłem do wniosku, że prowadzenie internetowego komiksu musi być fajną sprawą. Tu, w brew pozorom, dochodzimy do sedna sprawy. Dziś przypomniało mi się, że Distant z Seymourem planowali zorganizować i stworzyć oficjalną stronę Multiworldu w celu przyciągnięcia nowych osób. Jednak z braku jednoznacznego postanowienia co do tematyki strony plan legł już chyba w gruzach. Chciałbym zatem wyjść z nową propozycją, która wydaje mi się być rozwiązaniem idealnym. Komiks internetowy – Multiworld. Tak ,tak. Saovine i Caibre ze swoimi talentami, Crow i Seymour ze swoimi potencjałami i niezaprzeczalną kreatywnością oraz ja jako grupowy obibok moglibyśmy sprawić, że plan ten mógłby dojść do skutku. Moglibyśmy wrzucać stripy co dwa tygodnie. Nie ma przecież takiej możliwości aby żadne z nas nie miało czasu czegoś naskrobać. Tym bardziej, że pole manewru byłoby – jak Multiświat – nieskończenie wielkie. Dla czego tak? Dlatego, że jedyne co by łączyło forum z opowieścią jest świat. A zatem praktycznie nic. Nie musi to być w żaden sposób powiązane z tym co dzieje się na forum.
Osobiście uważam, że jest to droga na której można by zrobić niezłą furorę na skalę światową. Chyba w każdym udanym komiksie internetowym zaczyna się po jakimiś czasie wszystko układać (sprzedawanie koszulek z nadrukami itp.) więc wszystko leży w naszych rękach. A zatem: Saovine, Caibrze, Seymourze, Crow, Distancie (Który mógłbyś pomóc przy budowie strony) Jesteście ze mną? ^^

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Dec 28, 2004 2:36 pm 

Mega Tokio jest dość popularne i chyba nawet sam Caibre jest tego wielkim miłośnikiem. Jak dla mnie pomysł z MW komiksem jest niezły XD na rysowanie zawsze znajdzie sie czas, chociazby na nudnych lekcjach, wykładach, w trzęsącym sie autobusie/ tramwaju/pociągu/whatev/ w kawiarni, czy tez w nocy o połnocy.

Jestem za i czekam na dalsze instrukcje ;P

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Dec 28, 2004 6:58 pm 

Ha, good idea. Tylko jak to zrealizować przy tej wielowątkowości MW? Chyba trzeba by się skupić na przygodach tylko jednego avka, lub porobić różne komiksy, które byłby odzwierciedleniem topików z forum (taaa, a pod rysunkami odzwierciedlenie jedu z komentarzy :P ).

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Dec 28, 2004 8:17 pm 

Faroo, Macz zaznaczył że z komiksem jedyne co musi łączyć multiworld to świat. Tak więc nasze avki wcale nie muszą w tym występować (choć mogłyby). Pozatym nawet jak nasze avki będą występować, to stripy wcale nie musza być tematycznie związane z któymkolwiek questem.

Mi też sie pomysł bardzo podoba tylko troche mi jeszcze cięzko wyobrazić sobie wykonanie... Well... poczekam na pierwsze efekty waszej pracy :)

I'm blind not deaf!

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Dec 28, 2004 8:53 pm 

Dokładnie tak jak mówisz Hari. Jeszcze myślę nad bohaterami i ewentualną fabułą ale z pewnością wydarzenia z forum zostawię raczej jako tło historii a nie główny wątek.
Tyle, że jak na razie wiem, że pomogą mi Sao i Crow. Nie wiem czy to wystarczy. Z drugiej strony mój styl rysunków zupełnie różni się od stylu Sao ( jak i stylu Caibra) więc ja również zastanawiam się nad efektem. Nie wiem czy jest sens choćby próbowania zsynchronizowania kilku styli. Może ciekawiej by było gdyby każda osoba rysowałaby po swojemu? To wszystko wymaga przemyślenia.
Cóz.. dzięki, w każdym bądź razie, za poparcie. Postaram(y?) się nie zawieść.
Oczywiście jeśli skrywa się tu ktoś jeszcze z talentem to niech się nie krępuje i zgłosi. (Właściwie talentu nie trzeba chyba. Ważniejsze są chęci) Myślę, że im więcej byłoby twórców tego komiksu tym bardziej odzwierciedlałoby prawdziwy Multiworld.

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Dec 28, 2004 11:01 pm 

Komiks, powiadacie... pomysł jakże bardzo ciekawy ^^ Jeśli mogę się wtrącić, to mam pewien pomysł... Aktualna historia MW jako tło? Bardzo dobrze... ale gdyby bohaterami pozostały avki użytkowników... zakładam, że wyglądałoby to tak, że im częściej ktoś postuje w questach, uczestniczy w akcji, częściej pojawiałby się w kadrach komiksu, a co do wydarzeń... niech będą przeszłością bohaterów! Niech linia fabularna będzie inna niż na forum, ale nie zapomnijmy o forumowej... więc w praktyce epizodycznie pojawiąjący sie Wiedźmak mógłby wspominać, jak to poznał Disa, Seya i reszte w 'Olore'... itd. co o tym myślicie? A co do naszych artystów i podziału pracy... mieszanie stylów często wychodzi bardzo średnio... możnaby zrobić tak, że ta osoba rysuje postać X, Y, Z, A,B, następna postacie L, K, S, D... itd... Oczywiście jeśli występują w jednej historyjce, wymagałoby to synchronizacji, ale moim zdaniem jest w miarę do zrobienia... jeżeli rysownicy mają ze sobą kontakt poza Siecią. A jeśli chodzi o pomysł ogólnie, to bardzo mi się on podoba ^^ Pamiętam, jak jeszcze graliśmy w Ragnaroka na NitRO... Tam, na polskim kanale servera spotkałem starego znajomego - Sariusa. Kiedyś, gdy był DOWN servera, sporo czasu na kanale przesiedzieliśmy w kilka osób i później Sarius miał zamiar to wszystko ująć w kadry komiksu... widziałem kilka szkiców, ale nic wiecej; Sariusa ciężko złapać w Sieci i biedak skanera nie ma ;P

"Pragniesz sprawiedliwości, wynajmij wiedźmina."

-Grafitti na murze Katedry Prawa Uniwersytetu w Oxenfurcie

Teraz słucham:

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Dec 28, 2004 11:03 pm 

Jeśli chodzi o próbę ujednolicenia stylu, to uważam, iż jest to całkowicie zbędne. Gdy każdy będzie rysował swoim to będzie ciekawiej i barwniej.
A pozatym chyba (chyba, bo sie na tym nie znam) swój styl jest trudno zmienić ot tak.

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Dec 28, 2004 11:19 pm 

o do stylow rysowania to najpierw musieli byscie cos naskrobac razem, zebt btl poglad jak to wyglada i dac do ogolnej oceny.

A bohater? MOze stworzyc jakiegos bochatera czy kilku na rzecz komiksu, niech lazi po swiecie, a w tle niech sie przewijaja aktualne sprawy i nasze postecie. Czasem natknie sie na ktoregos z nas czy bedzie przygotowywal Kademie Jedi do obrony przed Z :D
Zreszta to wszystko samo sie doszlifuje z czasem

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Dec 28, 2004 11:24 pm 

Styl może najwyżej ewoluować ;P a tak w sumie to style jest trudno dopasowac, ale to kompletnie nie powinno mieć znaczenia, nawet moze taka mieszanka ciekawie ciekawiej wyglądać :P ale można zrobic próbki jak to REn pisał.
Poza tym pomysły są coraz ciekawsze. Ten z nowymi postaciami jest całkiem dobry, bo będzie można ustalić ich wyglad i strategie ich rysowania (no w sumie bez zbędnej przesady, w końcu rysunek to nie równanie), tak żeby rysownicy ( z, co oczywiste, różnymi stylami) mogli narysować je podobnie ( bo to wbrew pozorom wcale nie jest takie proste, kto rysuje ten wie o czym mowie). Dużo tych nawiasów...

Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 29, 2004 11:51 am 

To ja napisze cos poza nawiasem.
Proponuje jednego, dwoch glownych bohaterow. Najlepiej nowe postacie, nie przynalezace do zadnego z forumowiczow. To pozwoli uniknac oskarzen o faworyzowanie kogos, itp. Ponadto, znaczaco ulatwi prace scenarzystom.
Kwestia fabuly: niezwiazane ze soba spoty na poczatek. Ciekawsze wydarzenia MW. *
Styl rysunku? Widze dwie drogi.
Pierwsza, to podzial pracy. Ktos rysuje postacie, ktos kladzie kolor, ktos robi tla.
Druga, to klasyczny sposob rysunku. Raz Sao, raz Maczer ja.

ps na ten szalony pomysl jak widze kilka osob niezaleznie od siebie wpadlo..

*Aijutsu nie tkne, mowy nie ma ><

Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 29, 2004 12:55 pm 

Ciekawsze wydarzenia mowisz? :P ( zalezy ktore fragmenty kto uwaza za ciekawe ;P niektorych wojen to niektorzy nawet nie czytali ;P i ich rysowanie moze stanowic problem (niektorzy nie potrafia rysowac maszyn ==' )
*
Co do podzialu pracy to na backgroundy proponuje Macza, bo ona w tym mam talent :D ( kosa pierwszej hyhyhy ma~ka~o~ ), pozostale części to wszyscy potrafia niezle robic.
*
GOrzej bedzie z synchronizacja wszystkiego. Calosc bedzie wygladala jak praca na tasmie produkcyjnej ;/ fabula + szkice + tlo + poprawki + przesyłanie + mijanie na forum czy gg + i te de, to moze byc juz trudniejsze.
*
Mam tylko nadzieje, ze kazdy odcinek bedzie odrebna krotka historyjka, ze nie bedzie zakonczony czyms typu cdn. Byle bylo zwieźle ( i z humorem najlepiej :P )

Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 29, 2004 1:12 pm 

Z bohaterem jest tak, że na bank trzeba stworzyć nowych aby uniknąć Komiks: Komentarze ^^
Powiem to tak. Z jednej strony, chciałbym aby była swoboda dodawania nowych bohaterów. Z drugiej, wolałbym uniknąć podziału – to moja postać i tylko mi wolno ją rysować. Sprowadza się zatem do tego co napisał Caibre. Zastanawiam się, czy oby na pewno potrzebujemy kogoś takiego jak -główny- bohater. Ale chyba faktycznie tak będzie bezpieczniej. Przynajmniej na początek. Proponowałbym dwójkę bohaterów w starym Multiworldowym stylu - czyli pół nieśmiertelny demon, mistrz miecza oraz urocze pół sukkubiątko pół banshee albo coś tego pokroju. Reszta przyjdzie z czasem.
Co do fabuły to znów zgodzę się z Caiem. Chyba wszystkie internetowe komiksy zaczynają się z ledwo powiązanymi ze sobą stripami. Poważniejsza fabuła przychodzi z czasem ^^
(Tak przy okazji... Crow mi proponował przedstawienie aijutsu ... ale odmówiłem^^)
Jeśli chodzi o pierwszy styl pracy to chyba odpada.. Strasznie dużo zamieszania z tym by było a poza tym nie każdy będzie miał zawsze czas nad tym pracować więc ten drugi styl znacznie bardziej mi się uśmiecha. Z tym, że również wolałbym na bieżąco umawiać się kto co robi (czytaj: bez z góry ustalonej kolejności)
Dobra... chyba możemy powoli umawiać się na obgadanie wyglądu i charakterów postaci. Może jakieś spotkanie na pokoju Multiworldu?

A .. jeszcze coś... powiedziałeś Ciabre "ktoś kładzie kolor"... Chcesz naprawdę bawić się w kolorowanie? Odradzam... =_=

-----------
Sao mnie wyprzedziła ^^
Humor- bardzo chętnie ale u mnie będzie z tym ciężko...

Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 29, 2004 5:55 pm 

Sao, ale cdn-y są fajne :] Można je ciągnąć bez końca :mrgreen:

Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 29, 2004 6:31 pm 

ta faroo chyba, że planujesz tasiemca robic ;P krotkie sa lepsze :D no ale mozna pojsc na kompromis i robic pare krotkich jednostronowych i potem jeden dluzszy, moze powazniejszy :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 29, 2004 6:59 pm 

hmm... moze kilka krotkich i jeden podsumowujacy w jakis sposob ? :?
swoja droga to niewyobrazam sobie zeby strescic w posteci powiedzmy czterech obrazkow post np. takiego Roeveana.
<wiem, ze tu nie chodz o rysowanie postow, chodzi mi raczej o tresc co jest zawarta w takim poscie, znaczy jej 'rozmiar' - cholera zakrecilem :? >

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 64 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 1 hour