Heh, drogi szaraczku. Jeszcze parę miesięcy temu zgodził bym się z tobą. Ale prawda jest taka, że gracze(bo do graczy RPg teraz piję) często wybierają charaktery z powodu dostępności jakichś czarów, przedmiotów itd, jednak bardzo żadko zdaża się im odgrywać ten charakter właściwie. Charaktery owszem, moga manewrować w pewnym marginesie błędu, ale bez przesady. Osoba, która wybrała charakter praworządny/dobry, nie zabije nikogo w afekcie, nie będzie poprostu do tego zdolna. A przynajmniej powinna byc targana wyrzutami sumienia, badź to zrobic to z płaczem lub odrazą.
Natomiast ktoś z charakterem praworządny/zły nie będzie ratował kogokolwiek, czy litował się, jeśli będzie miał z tego powodu zysk.
Odnośnie twojego przykłądu, wydaje mi się on troszke nietrafiony.
Wycinanie wioski orków, nie świadczy o jakiejkolwiek przynależności do charakteru.
Drugiego przykładu totalnie nie rozumiem. Co, zabrali te datki, dorzucili swoje? Czy możę miało to świadczyć o nie do końca złym nastawieniu naszego Lorda??
Anoż, postacie, które definiuja jakiś charakter, powinny trzymać się pewnego kanonu, w jakim sie on zawiera. Często spotkac sie mozna z jego niezrozumieniem. Ale to już odrębna kwestia. '
Teraz o kwestii charakteru w naszej małej forumowej twórczości. Ano tutaj sprawa ma się łatwiej, acz nie do końca. Nie definiujemy z góry swojego "ja". Jing czy Jang, to wszystko nie jest całkowicie definiowane, ale przyjmujemy jakieś założenie, jesteśmy lepsi czy gorsi, chaotyczni czy przestrzegamy prawa. Stopnie tegoż charakteru, uwidocznia się w stylu pisarskim, i założeniach danych osób.
Tu pozwolę sobie na pewną moją uwagę, która mierzi mnie juz od pewnego czasu. Wymieniać nie bendę, ale...LITOŚCI. Niech nikt nie twierdzi żę jest neutralny, kiedy bez mrugnięcia okiem wyrzyna pół kontynentu. Co, zapominamy żę tam byli ludzie? Rodziny, dzieci, starcy...bezbronne szczeniaczki?? Itd...
Więc co do charakteru, przemyślmy dwa razy swoją decyzję co i jak. Margines błędu, owszem, jest, ale nie aż tak duży jak nam się wydaje. Wybierajmy charakter postaci, rozumiejąc co on oznacza do końca. A w pisaniu na forum, bądźmy konsekwętni. Nie ograniczajmy się tylko do tego, co akurat w tej chwili się nam podoba. Albo bo taka moda właśnie panuje. [/url]
|