[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 456: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 456: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/bbcode.php on line 95: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4246: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3685)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4248: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3685)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4249: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3685)
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/functions.php on line 4250: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/functions.php:3685)
Multiworld • View topic - Magic: The Gathering

Multiworld

Nothing is impossible in the Multiworld
It is currently Sun May 18, 2025 5:46 pm

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 166 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Next
Author Message
 Post subject: Magic: The Gathering
PostPosted: Sun Jul 11, 2004 4:56 pm 

Nie widziełem czy to pasuje do RPG (bo w sumie w Magicu też odgrywamy rolę czarodzieja żuczającego zaklęcia), jak moderatorom będzie zależało to przeniosą :twisted:

Domyślam się że wśród tak dużej liczby obywateli MW znajdzie się conajmniej kilku grających w "medżika". Myślę, że niezłym pomysłem byłaby wymiana doświadczeń, pochwalenie się taliami czy kartami lub osiągnięciami w turniejach. Czekam na odzew!

Dzisiejszy dzień sponsorowany jest przez sylaby "KI" i "KU"

Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun Jul 11, 2004 8:32 pm 

Oj tak... Przypominasz mi stare dobre czasy... W Magick-a grałem od podstawówki. Pamiętam jeszcze jak na parapetach szkolnych próbowaliśmy rozkładać karty tak aby wszyscy się mieścili co było nie lada wyczynem. Jednak przestałem grać tak trochę przed 7-mą edycją. Powód? Gra osiągnęła szczyt komercjalizmu. Nowe dodatki i kolejne edycje wychodziły jedna po drugiej a oczywiście każda z potężniejszymi kartami bo jakże inaczej miało by się to sprzedawać. I tak jak do chyba 5-ej edycji słysząc nazwę karty potrafiłem o niej wszystko powiedzieć, włącznie z podpisem i opisem rysunku (a czasem nawet jego autora) Tak z późniejszych serii zapominałem nazwy kart które miałem w talii. Niestety Magick the Gathering stracił już swój klimat. Wszystko obrócono do góry nogami. Nie ma summonów tylko creature-costam, Rysuni robią brzydkie i komputerowe (Popatrzcie sobie na rysunki takiego Mark Pool-a czy Melissy Benson.) Dodają coraz to nowsze umiejętności zapominając o starych. (Pamięta ktoś co to banding albo flanking?) A Creet bez skilli to przeżytek.
Długo jeszcze mógłbym tak narzekać ale pewnie Ci co grają akurat dobrze sobie zdają z tych rzeczy sprawę a Ci co nie grają to czytają ten tekst po sześć razy aby spróbować zrozumieć o co biega więc powoli kończę. Magicka lubię. Nawet bardzo. Tyle ,że bardziej wspominać chyba niż grać.

I jeszcze nawiązując do tematu^^ Osiągnięć turniejowych nie mam natomiast takim bardziej osobistym osiągnięciem to było załatwienie pewnego... hehe... goblina. Była walka 2/2 Jeden z przeciwników miał talie z mnóstwem counterów i na stole stał tylko jeden Creet. Niestety należał do drużyny przeciwnej. Był Cały przesiąknięty enchant creature-ami więc jego statystyki wynosiły jakieś 14/1 + first strike + trample tak więc sytuacja była potworna. Przeciwnicy mieli jeszcze pewien enchantment. Gloom Wszystkie białe potwory dostawały -1/-1 gdzie mój kompan miał czystą białą talię a ja same niemal białe Creety. Ale pan z niebieską talią trochę się pospieszył i rzucając czary zostawił sobie 2 niebieskiej many tylko na Counterspella. Nadeszła nasza tura i o dziwo jeszcze żyliśmy. I wtedy wpadłem na iście szatański plan. Mój kompan rzucił disenchant-a na jedną kartę na goblinie. Czar, mimo, że gdyby nawet doszedł do skutku, nie uratowałby nas, został przerwany zabierając resztę niebieskiej many przeciwnikom. I jak teraz za 1 białą pozbyć się przepakowanego goblina? Istnieje taka karta-staruszka o nazwie:

Purelace 1White

Interrupt
Change the color of target spell or target permanent to white. Costs to cast, tap, maintain, or use a special abillity of target remain unchanged.

Sami zabili sobie goblina Gloom-em
Niestety i tak przegraliśmy tamtą walkę^^

Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun Jul 11, 2004 9:00 pm 

Czekaj Macz, może tym białym to byłem ja? Swoją strategię opieram się na ofensywnej, czystej (nigdy nie brakuje mi many i mogę szybko rzucić co silniejsze summony) talii białej (który jest kolorem defensywnym^^) i może kilku artefaktach. Generalnie przeważają stwory ze specjalnymi umiejętnościami. Ten typ ułożenia talii nazywa się chyba "Wild Willy" w środowisku graczy, ale nie jestem do końca pewien.

A co do klimatu zgadzam się z przedmówcą. Magic już go dawno stracił. Grałem razem z Maczerem i prawie równocześnie przestaliśmy grać. (pamiętam co to jest flanking i banding^^/, a nawet niektórych rysowników, np.: King robił całkiem niezłe). Karty wciąż mam i może kiedyś do gry wrócę.

Overcoming obstacles is my business. And business is good.

Avatar powstał dzięki uprzejmości tego .

Profile  

Post subject:
PostPosted: Mon Jul 12, 2004 7:04 am 

Ja grałem w liceum. Przez granie na lekcjach moje średnia sporo spadła, ale było warto. W klasie było nas 8, jednak tylko ja i 1 kumpel zaczęłiśmy grać na turniejach. Moim ulubionym kolorem są czarne - mój deck w type 2 (Blok Odyseji) skaładał się z Nantuko Shadeów(zobaczcie ) i... hmm... innych dobrych czarnych kart^^

Ale do męczenia kolegów miałem specjalnego decka - Nekropotencje :) który składał się w większej częśći ze zbanowanych lub restrictowanych kart :D Jak go znajde i odkurze to napisze liste.

Co do osiągnięć turniejowych - na 5 startów 2 razy top 8 a raz wygrałem - taak, musze się pochwalić - to był 3 turniej w jakim zagrałem, POLCON 2000 format Sealed Deck (Dostajesz Tournament Pack (coś jak 3 boostery + lądy) i 3 boostery a następnie składasz z tego decka), godzina rozpoczecia 22:00 (trwał do 5:00^^) co prawda ledwo co doszedłem do top 8 (w jednej rundzie wpadłem na kontroli, bo miałem o jednego foresta za dużo, a o jedną góre za mało - STRATA JEDNEJ RUNDY :( ale w top 8 był już zwykły draft. Wszyscy brali białe i zielone - ja zgarnąłem czarne i zbudowałem decka przeciw białym - zamiast trzymać karty przeciw białym tylko w sideboardzie, zaryzykowałem i wrzuciłem je do maina. Taktyka się sprawdziła, pokonałem wielu znanych graczy i wygrałem 150 zł + podkładke pod mysz. To były kwalifikacje do turnieju w Kopenhadze i właśnie z tego powodu rzuciałem Magica. Nie było mnie stać na wyjazdy, a drafty w Krakowie odbywały się dość rzadko... Ale jak tylko znajdę jakieś stałe źródło gotówki to z pewnością do Magica powrócę. Może i jest komercyjny, ale to produkt wysokiej jakości i poprzez ciągłe wypuszczanie nowych dodatków nie staje się nudny :P

Profile  

Post subject:
PostPosted: Mon Jul 12, 2004 5:53 pm 

Co fakt, to fakt, Magic nie znudzi się nigdy.

Mi ostatnio udało się kupić 1200 kart za 50 złotych. Przyznam się, że kupowałem je w ciemno (za taką cenę...), więc nie spodziewałem się niczego wielkiego. Znalazłem 10 legend i 124 (!!!) rary, w tym 4 Black Knighty, jeden folied. Moja talia do gry z kumplami opiera się właśnie na tych kartach.

Co do turniejów, byłem na jednym w Wa-wie, ale dostałem kiepskie karty i byłem jeszcze cieńszy niż teraz (w tym momenicie nie pamiętam jakie^^) i odpadłem w pierwszej rundzie :( Za to kumpel dostał w boosterze Akromę i wszedł na 9 miejsce.

Mam trochę kart ze starszych edycji do sprzedania, ze wszystkich kolorów, jakby któryś jakiejś potrzebował to ewentualnie posukam.

A co myślicie o nowych dodatkach? Ja osobiście z Mirodin cycle kupiłem tylko 3 boostery i jeden TP (Lotus mi się trafił!!!) i sobie odpuściłem. Te karty (prawie same arterfakty) nie pasują mi do koncepcji talii.

Dzisiejszy dzień sponsorowany jest przez sylaby "KI" i "KU"

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Jul 20, 2004 6:53 pm 

W zasadzie podpisać się mogę pod opinią Maczera i Windu. Nadal talię mam (a może kto ma talię, niech ją zabierze na zjazd?) ale grać to już nie grywam. Najnowsze karty, które mam pochodzą z sagi Urza’s cośtam, ale trzon mojej talii stanowią karty z Tempestu i ... kurka, zapomniałem już nawet nazwy – taki stary dodatek z palemką kokosową. Nie braknie też kart z czwartej, ewentualnie piątej edycji. Gram bardzo przyjemną i uniwersalną talią czerwono-zieloną. Głównie zielone stworki z regeneracją i czerwone directy. Talia bardzo dobra na gry towarzyskie, ale zupełnie bezbronna na kolesi, którzy zainwestowali z Magica większą kasę, posiadających talie na poziomie turniejowym.

Grać przestałem z podobnych powodów, co poprzednicy. Niektóre karty były tak silne, że po prostu wzbudzały śmiech. Zdaje mi się, że w czasie pojawiania się Urzas’ów z gry zrezygnowało wielu graczy. Słyszałem, że karty zostały później ponownie zbalansowane, a wiele zostało zbanowanych, ale było już za późno. Pewnie do Magica kiedyś wrócę, zwłaszcza jeśli będę miał z kim grać, a karty trochę potanieją.

PS. przeniosłem temat do RPGów, gdyż Magic w naturalny sposób wiąże się z tą tematyką.

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Aug 09, 2005 12:34 pm 

pora odkurzyć temat :twisted:

Krótka instrukcja co zrobić aby zagrać w Magic: the gathering przez sieć (under construction) :

1. Sciągnąć i zainstalować Magic Workstation:

http://www.mwsplay.net/download/mws094f.exe
albo http://www.magicworkstation.com/download/mws094f.exe

Jest to interfejs do gry w rozne karcianki przez sieć. Oczywiście program sam w sobie nie automatyzuje gry - trzeba dobrze znac zasady gry i stosowac je samemu.

Spolszczenie porgramu mozna znalesc tutaj: http://www.magicworkstation.com/translations.php

2. Sciagnac zasady i karty dla M:tg :

http://mwsgames.com/download/mtg_gamepack.exe
albo http://detonator.balthost.ee/download/mtg_gamepack.exe

3. Istnieje mozliwosc sciagniecia obrazkow kart - albo pelen skan albo sam obrazek. Polecam sam obrazek, poniewaz pelen skan jest dosc slabej jakosci i do tego sporo zajmuje.

Error - link http://www.mwsdata.com/ z ktorego wczoraj sciagalem, dzisiaj nie odpowiada

4. Oswoic sie z programem, zbudowac decka, oswoic sie z programem, zagrac na probe z samym soba
5. Wejsc na irca i znalesc przeciwnika :P

Last edited by g_v_s on Fri Aug 12, 2005 12:04 pm, edited 1 time in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Aug 09, 2005 1:15 pm 

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Aug 09, 2005 9:04 pm 

Stronka z obrazkami kart do programu <musiałem weygrzebać bo granie bez grafik jakoś mi nie leży>

http://www.bersogeddon.com/Risorse/cardimg.html

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Aug 09, 2005 11:06 pm 

Wygląda na to że też zbuduję sobie netową talię. Kiedy skończe strzeżcie się Nekropotencjo i Urza 8)

Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Aug 10, 2005 10:41 am 

Maczer co do twojej rozgrywki z tymi goblinami musze ci powiedzieć ze pomyliłeś karty... Gloom jest to czarna karta powodojąca wzrost kosztu wsztskich białych spelli o 3 many. Wiem bo ja gdzies mam zakamuflowaną wiec to nei mogła byc ta karta. Zreszta w czerwonej talii nie spodziewałbym sie takiej karty. W czarnej to rozumiem. Wszystkie stworki przeciwnika minus 1/ minus 1. Ale nie w czerwonej. Mozliwe ze to była jakas inna karta. A co do tej twojej karty co nią zagrałeś znam ja również. Ona pozwala na zmiane jednego wyrazu z innego enchanta na inny. Działa różnie. Też miałem z nia do czynienia. Ale pokonałem bez problemowo... Co do magica na necie... ile mozna!! A co do magica na zjezdzie... MANA BURN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Aug 10, 2005 11:13 am 

W wyżej wymienionym programie dostępne są wszystkie karty do M:tg, jakie wyszły. Nie oznacza to jednak że należy z nich korzystać, ponieważ można wtedy z łatwością stworzyć decki, które wygrywają w 1-3 turach. Aby gra była przyjemna i wyważona powstały pewne "typy" decków. Najpopularniejsze to:

Standard (Type 2) - składa się z ostatniego pełnego bloku (dodatek składający się z 350 kart + 2 dodatki po 140 kart), aktualnie wychodzącego bloku oraz najnowszej edycji. Najpopularniejszy na turniejach, bo najłatwiej zbudować talie. Wadą jest dość szybka rotacja kart.

Extended - więcej dodatków, także z rotacją. Sporo zbanowanych Kart.

Listę zbanowanych kart, więcej informacji o zasadach, typach itp. można znaleźć w dokumencie "Magic: The Gathering Floor Rules" na stronie http://wizards.com/default.asp?x=dci/doccenter/home

Program którego używamy ma wbudowaną możliwość sprawdzenia kart pod kątem typów - wystarczy nacisnąć F6 w oknie budowy decku.
Wygodnie jest także ustawić sobie filtr (F9) - nad okienkiem z listą dodatków jest rozwijana lista wyboru typów

================

Garść magicowych linków:
http://www.magic-league.com/ - internetowa liga magica
http://www.mtgnews.com/ - za moich czasow byla to najlepsza strona z newsami o M:tg
http://www.londes.com/ - stategie, decki
http://www.magic4you.nu/ - to samo

Polskie:
http://www.isa.pl/magic/ - oficjalna
http://mtg.rpg.net.pl/ - swietny polski serwis (glownie dla turniejowiczow)

Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Aug 10, 2005 2:07 pm 

http://www.crystalkeep.com/magic/rules/index.html

Na tej stronie był kiedyś świetny FAQs. Można było znaleźć oficjalne interpretacje zasad, rozwiać swoje wszelkie wątpliwości co do mechaniki gry, a nawet działania poszczególnych kart. Niestety widzę, że już jakiś czas temu zaprzestano uaktualniania pliku... Może ktoś wie, gdzie można znaleźć aktualną wersjępodobnego dokumentu ? Tak czy inaczej - i tak można tam wiele dowiedzieć się o Magickowych kruczków, więc zapraszam do lektury.

Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Aug 10, 2005 6:09 pm 

Tak, rulingi to była świetna sprawa. Obowiązkowa lektura dla chcących grać na powaznie w Magica.

W tej chwili pozostają tylko oficjalne FAQs:

http://www.wizards.com/default.asp?x=magic/rules/faqs

Profile  

Post subject:
PostPosted: Fri Aug 12, 2005 12:07 pm 

Wczoraj ukazała się aktualizacja zasad do MWS uwzględniająca zmiany z 9 edycji, a dzisiaj nowa wersja MWS, 0.94f. Lista zmian i linki:

http://www.magi-soft.com/forum/viewtopic.php?t=4384

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 166 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Next

All times are UTC + 1 hour