Zjazd Letni 2014
Moderator: Chimeria
Re: Zjazd Letni 2014
Crow ta babka od której wynajmujemy domek (czy co tam wynajmujemy) mieszka w Grecji, tak? Możesz do niej wysłać maila z pytaniem o ceny (lub czy się orientuje w cenach) jedzenia w okolicznych lokalach i jedzenia w ogóle. Bardzo by te informacje się przydały by wiedzieć ile kasy będzie potrzebne na wyjazd. A informacje od kogoś kto jest w Gracji są bardziej wiarygodne niż te znajdowane w necie.
Na stronie pisala, ze ok 10 euro za obiad.
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Dostałem polecenie tawerny z Polską obsługą i informację, że posiłek w Tolo to koszt rzędu 10-15 EUR. Dostaliśmy ofertę 9 EUR za osobę, przy stołowaniu się 7 dni. Ja z tego nie skorzystam, bo będę za dużo jeździł, ale jeśli ktoś chce cały czas plażę, to może się skusić.
Maila do właścicielki mam a ze swojej strony obiecała pomoc, ale nie chcę też jej nadmiarowo spamować...
Maila do właścicielki mam a ze swojej strony obiecała pomoc, ale nie chcę też jej nadmiarowo spamować...
Trochę dużo, a trzeba jeszcze doliczyć śniadanie i kolacja. I oczywiście alkohol :DSatsuki wrote:Na stronie pisala, ze ok 10 euro za obiad.
Jak bedziemy sie zywic miejscowymi specjalami to powinno byc okeish. Bedziemy zarli chleb z feta :D
Dodałęm informacje o potencjalnych miejscach, które możemy obejrzeć. Lista niekompletna a i tak pozycji za dużo. Czekam na informacje o preferencjach. Liczę również na pomoc w organizacji poszczególnych wypadów.
http://forum.multiworld.pl/viewtopic.ph ... 849#p21849

http://forum.multiworld.pl/viewtopic.ph ... 849#p21849
Ja w zasadzie wole spędzić wakacje taplając się w morzu :), ale pojechałabym na 2-3 wycieczki więc postne moje preferencje.
Moje/nasze preferencje wycieczkowe:
Ateny-po drodze na biforku
Jaskinia Diros - tak proszę!
Nauplion- można wieczorem iść kiedy nie ma słońca i jest klimat kawiarenek
Thira / Santoryn -bardzo ładne
Argos - targ brzmi fajnie, o ile nie mamy takiego samego w Tolo, powinien chyba być? Byłam na takich targach i wszystko sprowadza sie do pomidorów i syfu.
Cytadela Tiryns I Mykeny - jak jest blisko to czemu nie?
Moje/nasze preferencje wycieczkowe:
Ateny-po drodze na biforku
Jaskinia Diros - tak proszę!
Nauplion- można wieczorem iść kiedy nie ma słońca i jest klimat kawiarenek
Thira / Santoryn -bardzo ładne
Argos - targ brzmi fajnie, o ile nie mamy takiego samego w Tolo, powinien chyba być? Byłam na takich targach i wszystko sprowadza sie do pomidorów i syfu.
Cytadela Tiryns I Mykeny - jak jest blisko to czemu nie?
Przy jaskiniach jest też podobno super niebiańska plaża a po drodze trzeba jeszcze zwiedzić Spartę/Mistre.
Całkowicie zgadzam się z Arią w kwesti Nafplio: wbijmy tam popołudniem i zróbmy trip po kawiarniach :)
Ja też mam cichą nadzieje, że pójdziemy na jakieś disco na plaży albo coś w tym stylu chociaż RAZ.
Ale i tak najbardziej marzy mi się Santorini... ;3
EDIT:
Dla zainteresowanych info o jaskiniach:
Całkowicie zgadzam się z Arią w kwesti Nafplio: wbijmy tam popołudniem i zróbmy trip po kawiarniach :)
Ja też mam cichą nadzieje, że pójdziemy na jakieś disco na plaży albo coś w tym stylu chociaż RAZ.
Ale i tak najbardziej marzy mi się Santorini... ;3
EDIT:
Dla zainteresowanych info o jaskiniach:
The famous Alepotripa and Vlichada caves are located in Pirgos Diros. They were explored by the speleologists Ioannis and Anna Petrochilos. The Alepotrypa cavern was discovered in 1958. Archaeological research begun in 1970 under the direction of archaeologist Georgios Papathanassopoulos. In the course of the late Neolithic period (4000 - 3000 BC), the cave was extensively used as shelter, dwelling, workshop, storage place for goods, cemetery and a place of worship.
The richness and quality of the unearthed findings witness the existence of a populous society in Alepotripa, which developed over time into an important centre that engaged largely in trade, maritime travel, farming and stockbreeding. Strangely enough, human skeletons were found on the surface, meaning that entombment had not taken place.
This led archaeologist G. Papathanassopoulos to the conclusion that these Neolithic people died suddenly during a strong earthquake, which in turn generated huge rockslides from the ceiling, thus blocking the cave's entrance. The passageways of Alepotrypa, decorated with stalagmites and stalactites, measure 500 m in length. The cave covers an area of 6,500 m2. The central cave ends in a very beautiful lake attaining a maximum depth of 6 m. The cave is not open to the public, yet.
The cave of Vlychada covers an area of 16,700 m2 and since 1949 about 2,800 water passages have been explored. A 2.5-km-long winding passageway is the main route for sightseeing. During a 40-min boat trip, the visitor comes across an intricate network of passages and galleries, decorated with gleaming stalagmites and stalactites, whose reflection in the water accentuates their natural beauty. The guided tour into the cavern of Vlychada takes place by boat and on foot - part of it is on land.
OGŁOSZENIA DUSZPASTERSKIE
Plan zjazdowy jest taki:
29.08 - Przylot do Aten
29.08-31.08 - PARTY HARD W ATENACH
01.09 - Jedziemy na stacjonarkę!
01.09-08.09 - PARTY HARD NA STACJONARCE W TOLO
08.09 - Jedziemy do Aten
09.09 - Płyniemy promem na Santorini* (ewentualnie płyniemy promem dzień wcześniej i jesteśmy o północy)
10.09 - Powrót z Santorini (jak da radę to samolotem)
11.09 - Powrót do Polski.
Podrzucam wam tabelkę lotów, którą z wielkim poświęceniem zrobiliśmy z Crowem
Pamiętajcie! After/before party nie jest wymagane, chociaż mam nadzieję, że będzie nas jak najwięcej <3
Crow zakupił już bilet LOTu na TAM/POWRÓT (wychodzi taniej niż kupienie dwóch biletów oddzielnie) w terminie 28(+1).08 - 11.09 (czyli jesteśmy na miejscu 29 sierpnia "o poranku"), ja zamierzam zakupić taki sam bilet.
Kto się pisze na after/before? Potrzebuję informacji żeby zacząć szukać hostelu na Ateny, na PROM na Santorini oraz na jedną noc na tej cudnej wyspie.
Topic organizacyjny będzie pod koniec tygodnia, ale piszę już teraz żebyście mogli zakupić bilety.
UWAGA! Dodatkowe opłaty:
LOT: 0zł
AEGEAN: 6 euro (opłata "podatek"), 20 euro (bagaż rejestrowany) = 26 euro
Jeśli będziemy chcieli płynąć promem na SANTORINI i wracać samolotem to tam też trzeba dopłacić za bagaż rejestrowany.
EDIT:
Wrzuciłąm do topicu organizacyjnego Crowa powyższego posta, ale jakoś w weekend będziemy robić porządny topic ze wszystkimi informacjami.
Plan zjazdowy jest taki:
29.08 - Przylot do Aten
29.08-31.08 - PARTY HARD W ATENACH
01.09 - Jedziemy na stacjonarkę!
01.09-08.09 - PARTY HARD NA STACJONARCE W TOLO
08.09 - Jedziemy do Aten
09.09 - Płyniemy promem na Santorini* (ewentualnie płyniemy promem dzień wcześniej i jesteśmy o północy)
10.09 - Powrót z Santorini (jak da radę to samolotem)
11.09 - Powrót do Polski.
Podrzucam wam tabelkę lotów, którą z wielkim poświęceniem zrobiliśmy z Crowem
Pamiętajcie! After/before party nie jest wymagane, chociaż mam nadzieję, że będzie nas jak najwięcej <3
Crow zakupił już bilet LOTu na TAM/POWRÓT (wychodzi taniej niż kupienie dwóch biletów oddzielnie) w terminie 28(+1).08 - 11.09 (czyli jesteśmy na miejscu 29 sierpnia "o poranku"), ja zamierzam zakupić taki sam bilet.
Kto się pisze na after/before? Potrzebuję informacji żeby zacząć szukać hostelu na Ateny, na PROM na Santorini oraz na jedną noc na tej cudnej wyspie.
Topic organizacyjny będzie pod koniec tygodnia, ale piszę już teraz żebyście mogli zakupić bilety.
UWAGA! Dodatkowe opłaty:
LOT: 0zł
AEGEAN: 6 euro (opłata "podatek"), 20 euro (bagaż rejestrowany) = 26 euro
Jeśli będziemy chcieli płynąć promem na SANTORINI i wracać samolotem to tam też trzeba dopłacić za bagaż rejestrowany.
EDIT:
Wrzuciłąm do topicu organizacyjnego Crowa powyższego posta, ale jakoś w weekend będziemy robić porządny topic ze wszystkimi informacjami.
Tak jak napisała Sat, zbiórka w Atenach w terminie do 1.IX. 1.IX rano jedziemy do Tolo.
Połączenie, którym lecę jest dla hardkorów, którzy nie boją się dolecieć do Grecji w nocy i wrazie konieczności przenocować na lotnisku. Tak samo połączenie powrotne - jest w Warszawie o 6:30 rano (można w Czwartek prosto do szkoły z lotniska).
Dla osób szukających tańszych połączeń można polecieć za trochę ponad 500 zł LOTem w dwie strony, tak, żeby w Atenach być w nocy z 30/31. Ponoć Ateny są do obejrzenia w jeden dzień i najciekawsze atrakcje można obejrzeć tego 31ego. Ja chciałem przylecieć trochę wcześniej.
Tanie połączenia można znaleźć też przez Berlin. Do Berlina można dojechać pociągiem z Poznania za 16 EUR. Wraz z kosztem dojazdu wychodzi trochę taniej niż z Warszawy Lotem i jest się na miejscu o nieco bardziej przyzwoitej porze. Super tanio natomiast można polecieć z Berlina do Salonik, ale nie ma jeszcze rozkładu jazdy pociągów z Salonik do Aten na Sierpień.
Inne tanie połączenia są przez Londyn, skąd może będzie leciał Licz z Adą. Kupując teraz bilet stamtąd musimy zaryzykować, że w zbliżonym terminie będą tanie połączenia Ryanairem/Wizzairem, ale jest spora szansa, ze dolecimy tam za kilkadziesiąt złotych.
Kolejną trasą, którą można obadać jest ta przez Mediolan. Tu ponownie - dostępne są bardzo tanie loty do Aten, ale ciężko tanio dostać się do Włoch.
Do Grecji można też dolecieć Lufthansą z Krakowa, z przesiadką - ponoć pojawiają się promocję, ale na chwilę obecną nie ma żadnej.
W niektórych z tych tras warto rozważyć kupienie osobno biletu w każdą stronę. Zakładam, że plan 'Santorini' wypali i wieczorem 9.IX będziemy na tej pięknej wyspie. Z Santorini (Tira) są w rozsądnej cenie loty do Warszawy (z przesiadką z Atenach). Myślę, że powrót z Santorini i tak będzie samolotem do Aten, więc może wyjdzie Wam taniej kupić bilet od razu do Wawy.
Jeżeli ktoś chce pojechać samochodem, to polecana jest trasa z noclegiem w Serbii, gdzie drogi są lepszej jakości i ogólnie jest bezpieczniej, a następnie przez Skopje (Macedonia) do Grecji.
Połączenie, którym lecę jest dla hardkorów, którzy nie boją się dolecieć do Grecji w nocy i wrazie konieczności przenocować na lotnisku. Tak samo połączenie powrotne - jest w Warszawie o 6:30 rano (można w Czwartek prosto do szkoły z lotniska).
Dla osób szukających tańszych połączeń można polecieć za trochę ponad 500 zł LOTem w dwie strony, tak, żeby w Atenach być w nocy z 30/31. Ponoć Ateny są do obejrzenia w jeden dzień i najciekawsze atrakcje można obejrzeć tego 31ego. Ja chciałem przylecieć trochę wcześniej.
Tanie połączenia można znaleźć też przez Berlin. Do Berlina można dojechać pociągiem z Poznania za 16 EUR. Wraz z kosztem dojazdu wychodzi trochę taniej niż z Warszawy Lotem i jest się na miejscu o nieco bardziej przyzwoitej porze. Super tanio natomiast można polecieć z Berlina do Salonik, ale nie ma jeszcze rozkładu jazdy pociągów z Salonik do Aten na Sierpień.
Inne tanie połączenia są przez Londyn, skąd może będzie leciał Licz z Adą. Kupując teraz bilet stamtąd musimy zaryzykować, że w zbliżonym terminie będą tanie połączenia Ryanairem/Wizzairem, ale jest spora szansa, ze dolecimy tam za kilkadziesiąt złotych.
Kolejną trasą, którą można obadać jest ta przez Mediolan. Tu ponownie - dostępne są bardzo tanie loty do Aten, ale ciężko tanio dostać się do Włoch.
Do Grecji można też dolecieć Lufthansą z Krakowa, z przesiadką - ponoć pojawiają się promocję, ale na chwilę obecną nie ma żadnej.
W niektórych z tych tras warto rozważyć kupienie osobno biletu w każdą stronę. Zakładam, że plan 'Santorini' wypali i wieczorem 9.IX będziemy na tej pięknej wyspie. Z Santorini (Tira) są w rozsądnej cenie loty do Warszawy (z przesiadką z Atenach). Myślę, że powrót z Santorini i tak będzie samolotem do Aten, więc może wyjdzie Wam taniej kupić bilet od razu do Wawy.
Jeżeli ktoś chce pojechać samochodem, to polecana jest trasa z noclegiem w Serbii, gdzie drogi są lepszej jakości i ogólnie jest bezpieczniej, a następnie przez Skopje (Macedonia) do Grecji.