Komuś odpowiadasz, Macz?
Wells, tuż przed tym gdy Trampler się zatrzymał 'gdy słońce chyliło się ku zachodowi', stwierdził, że jutro będą niedaleko kolonii zergów, czyli jak rozumiem miejsca oznaczonego na mapie jako Stephano. Trampler ma maksymalną prędkość 100 km/h ale rozumiem, że po dzikim terenie jedze pewnie raczej bliżej 60. Podróżowali 'nadmorskim traktem' i jechali również nocą, co umieszcza ich jakieś tysiąc kilometrów na zachód od opuszczonej bazy Stephano. Byli już w zasięgu raidersów Borygomosa - pewnie jakieś kilkadziesiąt/kilkaset kilometrów od twierdzy.
Jeśli oprzeć się o Twoją mapę to jest 'trakt nadmorski' który prowadzi do Khartum z osad niedaleko bazy Agendy i jest pewnie drugi, który prowadzi po zewnętrznej stronie tych ciągnących się na kilka tysięcy kilometrów (sic) Mocherów. Baza jest pewnie gdzieś w pobliżu miejsca, gdzie oba szlaki handlowe się spotykają.
Teoria Wzrostu - Komentarze
Re: Teoria Wzrostu - Komentarze
Bah, spisywałem z mapy :<
W takim razie baza raiderów nie jest "kawałek" za miastem :P a szlak nadmorski jest jak napisał Cai:
Metalowa bestia mknęła po nadmorskim trakcie z oszałamiającą prędkością. Szeroka konstrukcja byłaby uznawana na bardziej zaawansowanych technnicznie planetach za co najmniej ośmiopasmową autostradę. Zawstydzała przytym bardziej nowoczesne konstrukcje trwałością - krasnaludy z zachwytem przyjrzały się rękodziełu nieznanych twórców i wydały werdykt iż szlaki komunikacyjne w południowej części kontynentu mają ponad pięć tysięcy lat. Przynajmniej.
A pomimo upływu lat nawet jedno źdźbło trawy nie znalazło wolnej przestrzeni między ręcznie ciosanymi kamieniami stanowiącymi nawierzchnię.
W sumie dobrze - pomyślał Ehren, klepiąc nieco nerwową Nargacugę po przedniej łapie - inaczej męczylibyśmy się tutaj tydzień.
"Chłop kopiący ziemniaki, to proza realistyczna; chłop kopiący pomarańcze to fantastyka (lub schizofrenia); ziemniaki kopiące chłopa to Sci-Fi"
R. Kot
R. Kot
wstepnie rezerwuje po lucku!
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
W tym wypadku wychodzi 'kawałek', czyli kilkaset kilometrów. Ale może rzeczywiście lepiej przenieść ją bardziej na północ? Maczer mówil, że mapa jest tylko poglądowa, może zrobi kolejną wersję w której układ będzie nieco inny? Tak czy inaczej - dokładna lokalizacja obozu pozostaje do opisania przez któregoś z kolejnych postujących.W takim razie baza raiderów nie jest "kawałek" za miastem :P a szlak nadmorski jest jak napisał Cai:
Dość ważne jest, by określić położenie tej bazy. Przynajmniej żeby nie robić kolejnej fabularnej dziury. Jak napisałem, trampler padł ponad 2k klików od Khartum. Może lepiej przerób w swoim poście, że raiderzy zamiast dojrzeć ze szczytu wierzy wrak (co było by absurdalne) dowiedzieli się o nim w inny sposób. Wiem, że na pewno wpadniesz na jakieś lepsze rozwiązanie :)
"Chłop kopiący ziemniaki, to proza realistyczna; chłop kopiący pomarańcze to fantastyka (lub schizofrenia); ziemniaki kopiące chłopa to Sci-Fi"
R. Kot
R. Kot
Jestem oczywiście otwarty na negocjacje, ale 2000 km to jest prawie do samej bazy Agendy. Wy jechaliście prawie dwie doby więc nawet jeśli trzeba było jechać wolniej to powinniście być kilkaset kilometrów przed Khartum@@.
Dobra, już zwracam honor. Spojrzałem na mapkę i faktycznie nie ma opcji, że to tak daleko -_- shame on me ;)
Następnym razem nie będę polegać tylko na moich obliczeniach, sorki za zamieszanie ;]
A tu dorzucam zaznaczone dokładnie na mapce, gdzie się zatrzymał tramler:

Następnym razem nie będę polegać tylko na moich obliczeniach, sorki za zamieszanie ;]
A tu dorzucam zaznaczone dokładnie na mapce, gdzie się zatrzymał tramler:

R. Kot
R. Kot
Drobna dygresja na temat wykopywania kryształów. Zakładając questa spodziewałem się, iż czas będzie biegł dużo szybciej. Teraz powinien powoli kończyć się drugi miesiąc pobytu na planecie, a tymczasem mamy ledwie drugi tydzień. To spowalnia pojawianie się rzadkich przecież kryształów. Tymczasem między odkryciem kryształu przez Psią Lige i Agendę minęło ledwie cztery dni...
Tak czy inaczej chciałbym poddać dyskusji pewne szacunki. Gdyby teraz był roll na kryształ oceniam prawdopodobieństwo wykopania:
Stephano - 0% (początkowo miał bardzo dobrą sytuację, nie wiem czemu tak szybko się zwinął. Teraz nie prowadzi wydobycia)
Psia Liga - 30% (Dwie kopalnie, w tym jedna nowoczesna. Dobrze dobrany teren, profesjonalnie doglądane kopalnie, systematyczne podejście do wydobycia)
Agenda - 20% (Jedna kopalnia, pracują mizergi i krasnoludy, wydobycie starannie doglądane)
ZCM - 5% (Nie szukają tak na prawdę kryształu i wpaść na niego mogą jedynie przypadkiem).
CA - 0% (Brak kopalni)
Mat - 0% (Nie żyje?)
Domina - ?? (czekamy na opis co dokładnie kupili).
Co sądzicie o tych prawdopodobieństwach? Uważacie, że któreś powinno być niższe / wyższe? To dobry moment, żeby zwrócić moją uwagę na coś, co pominąłem. Dodatkowo przypominam, że poza kopalniami gracze mogą spawnować kryształy sami - przykład jak to robić z Borygomosem. Oczywiście zdobycie takiego kryształu to akcja kluczowa i nie można opisac spawnu i zdobyć go w jednym poście.
PS. Macz, bardziej wyobrażam sobie, że Borygomos wykorzystuje efekt kryształu do uzyskania czystej esencji (procesy farmakologiczne mniej failują w laboratorium z kryształem), niż robienie narkotyku z samego kryształu.
Tak czy inaczej chciałbym poddać dyskusji pewne szacunki. Gdyby teraz był roll na kryształ oceniam prawdopodobieństwo wykopania:
Stephano - 0% (początkowo miał bardzo dobrą sytuację, nie wiem czemu tak szybko się zwinął. Teraz nie prowadzi wydobycia)
Psia Liga - 30% (Dwie kopalnie, w tym jedna nowoczesna. Dobrze dobrany teren, profesjonalnie doglądane kopalnie, systematyczne podejście do wydobycia)
Agenda - 20% (Jedna kopalnia, pracują mizergi i krasnoludy, wydobycie starannie doglądane)
ZCM - 5% (Nie szukają tak na prawdę kryształu i wpaść na niego mogą jedynie przypadkiem).
CA - 0% (Brak kopalni)
Mat - 0% (Nie żyje?)
Domina - ?? (czekamy na opis co dokładnie kupili).
Co sądzicie o tych prawdopodobieństwach? Uważacie, że któreś powinno być niższe / wyższe? To dobry moment, żeby zwrócić moją uwagę na coś, co pominąłem. Dodatkowo przypominam, że poza kopalniami gracze mogą spawnować kryształy sami - przykład jak to robić z Borygomosem. Oczywiście zdobycie takiego kryształu to akcja kluczowa i nie można opisac spawnu i zdobyć go w jednym poście.
PS. Macz, bardziej wyobrażam sobie, że Borygomos wykorzystuje efekt kryształu do uzyskania czystej esencji (procesy farmakologiczne mniej failują w laboratorium z kryształem), niż robienie narkotyku z samego kryształu.