Starcraft
Moderator: Crow
Re: Starcraft
Moją specjalizacją są Protossi, z innymi rasami mogę pomóc do poziomu złota. A może nawet dolnej platyny. W razie potrzeby mogę ściągnąć Roberta dla terran.
We do not sow
Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Nie chcę wywoływać dyskusji czy lepiej samemu analizować własne błędy i studiować rozgrywki na wysokim poziomie czy wysłuchiwać jak ktoś wytyka mi błędy, których jestem doskonale świadomy =]Windukind wrote: Tak, oczywiście będziesz się rozwijał, ale chodzi o czas. Mógłbyś to robić znacznie szybciej konsultując swe akcje z kimś na wyższym poziomie od swojego i możesz przypadkowo dojść do złych wniosków również.
Dorzucę zatem tylko ciekawostkę z którą warto się zapoznać http://www.teamliquid.net/forum/viewmes ... _id=401425. Chodzi głównie o wykresy.
Stronka http://www.teamliquid.net/ jest w ogóle godna polecenia ze względu na wiele informacji z "frontu" a także łatwy dostęp do streamów graczy na najwyższym poziomie, jak i większych eventów.
Dalej sie uciec chyba nie dalo. Ale to i tak nie pomoglo =]
Świetnie! Pozwolisz Maczer, że wykorzystam to jako przykład dla osób, które chciałyby skorzystać z coachingu.
Nierzadki sposób myślenia:
Niestety doświadczenie i wielu profesjonalnych graczy twierdzi, że:
1. Większość gier przegraliśmy znacznie wcześniej niż nam się wydaje. Ta ostatnia bitwa, która w naszym mniemaniu została źle zagrana jest generalnie wynikiem wszystkiego, co spartaczyliśmy wcześniej.
2. Nie ma osoby, która widzi wszystko, a jeśli jest to samo widzenie wszystkiego nie wystarczy.
3. Nawet jeśli znacie swoje wszystkie błędy możecie nie znać sposobów na ich uniknięcie lub rozwiązania poszczególnych sytuacji.
4. Nawet, jeśli znacie rozwiązania, coach powie Wam jakie wyćwiczyć.
Oczywiście jestem tylko w diamencie (20% najlepszych graczy na świecie), sam mam bardzo dużo do nauczenia, ale wierzę, że posiadam już pewną skarbnicę wiedzy, którą mogę się podzielić, a przy okazji samemu coś odkryć.
Nierzadki sposób myślenia:
Zapędzający nas w ślepą uliczkę rozwoju. Na poziomie grandmastera Nerchio ( najlepszy polski gracz) podczas turnieju po każdej z gier wysłuchuje rad od koleżanki z zespołu - Scarlett, a Maczer twierdzi, że będąc w złocie zna już swoje wszystkie błędy i nie ma co słuchać czyiś rad.Maczer wrote: ktoś wytyka mi błędy, których jestem doskonale świadomy =]
Niestety doświadczenie i wielu profesjonalnych graczy twierdzi, że:
1. Większość gier przegraliśmy znacznie wcześniej niż nam się wydaje. Ta ostatnia bitwa, która w naszym mniemaniu została źle zagrana jest generalnie wynikiem wszystkiego, co spartaczyliśmy wcześniej.
2. Nie ma osoby, która widzi wszystko, a jeśli jest to samo widzenie wszystkiego nie wystarczy.
3. Nawet jeśli znacie swoje wszystkie błędy możecie nie znać sposobów na ich uniknięcie lub rozwiązania poszczególnych sytuacji.
4. Nawet, jeśli znacie rozwiązania, coach powie Wam jakie wyćwiczyć.
Oczywiście jestem tylko w diamencie (20% najlepszych graczy na świecie), sam mam bardzo dużo do nauczenia, ale wierzę, że posiadam już pewną skarbnicę wiedzy, którą mogę się podzielić, a przy okazji samemu coś odkryć.
We do not sow
Jeśli ktoś chce się poduczyć z teorii to polecam tę oto stronę (dziwie się, ze jeszcze nie padła :D)
http://day9.tv/archives/ - w wyszukiwarke jak wpiszemy słowo klucz to pojawią się videa z interesującymi nas taktykami.
Jeśli chcecie poznać wszystko od podstawy polecam wpisac taga "newbie tuesday"
----
Myśle, że Maczerowi chodzi bardziej o sposób w jaki "uczysz", nie ma tu zarzutu co do Twojego poziomu :)
Przyznaję, że na sam widok sentencji..
Inaczej kończy się na lekacjach w stylu "To zrobiłeś chujowo, popraw sie jakos"
Inna sprawa, popraw mnie jeśli to źle zrozumiałam:
Gracze brąz/srebro (bez urazy chłopaki, bo nie mam pojecia na jakich poziomach jesteście. SAMA JESTEM FOREVER BRONZE :DDD ), nie są w stanie tego wszystkiego wyłapac. Inaczej byli by już dawno w High Diamond - Low Master :D
http://day9.tv/archives/ - w wyszukiwarke jak wpiszemy słowo klucz to pojawią się videa z interesującymi nas taktykami.
Jeśli chcecie poznać wszystko od podstawy polecam wpisac taga "newbie tuesday"
----
Myśle, że Maczerowi chodzi bardziej o sposób w jaki "uczysz", nie ma tu zarzutu co do Twojego poziomu :)
Przyznaję, że na sam widok sentencji..
Ty przede wszystkim nie chciales sie uczyc.
- skromnie dodał Windu zapominając jednak, że to jedynie 20% europejskiego serwera, nie wliczając wszechpotężnej Korei.Oczywiście jestem tylko w diamencie >>>>>>(20% najlepszych graczy na świecie)<<<<<<
.. trochę mnie mierzi. To nie wygląda jakbyś miał w sobie chociaż trochę pokory, a każdy nauczyciel powinien ją mieć.Maczer twierdzi, że będąc w złocie zna już swoje wszystkie błędy i nie ma co słuchać czyiś rad.
Inna sprawa, popraw mnie jeśli to źle zrozumiałam:
Jeśli to wszystko ma być wyuczone... to czego Ty właściwie chcesz uczyć? :DBędę tworzył indywidualne plany, ale podstawy, które każdy powinien umieć to:
1. Skróty klawiszowe - czyli jak grać nie gapiąc się na swoją bazę. Dodatkowo parę ciekawych tricków, personalizacja klawiszy , umówimy też UI.
2. Makro - standardowa mantra, optymalizacja buildów. Countery.
3. Scouting, timing ataki
4. Simcity - jak budować bazę, aby nas wspomagała, ukrywanie ważnych budynków.
5. Mikro. Multitasking. Formacje. Deathballe.
Gracze brąz/srebro (bez urazy chłopaki, bo nie mam pojecia na jakich poziomach jesteście. SAMA JESTEM FOREVER BRONZE :DDD ), nie są w stanie tego wszystkiego wyłapac. Inaczej byli by już dawno w High Diamond - Low Master :D
Conquered, we conquer.
Nie Windu. Nie pozwolę =]
Oczywiście, że nie znam wszystkich swoich błędów a Twoja sugestia jest znacznym nad interpretowaniem moich słów. Wiem na czym muszę się skoncentrować aby wznieść swoją grę na wyższy poziom ale Twoja tendencja do wypominania, wyolbrzymiania i wyśmiewania rzeczy oczywistych mi w tym by nie pomogła.
Czego mógłbym się od Ciebie nauczyć to timingów Protossów ale to, że nie chcę takiej wiedzy od Ciebie wcale nie oznacza, że zapędzam się w ślepą uliczkę i nijak się ma do Twoich subtelnych sugestii między wierszami, że mógłbyś rozwiązać wszystkie moje problemy.
Nie chcę dyskredytować Twojego coachingu, mimo, że się usilnie o to prosisz :D Podstawy które napisałeś trzeba sobie przyswoić i są de facto uniwersalne. Sprawdzą się zapewne w każdej innej strategii. Jeśli mierzy się jednak trochę dalej to trzeba,moim zdaniem, trochę więcej niż wysłuchiwać czyichś dobrych rad.
Abstrahując od tego, ze Scarlett jest w moim mniemaniu lepsza od Nerchio (MaNA, najlepszy polski Toss z resztą również) to podejrzewam, że próbują 'razem' zgłębiać tajniki gry. Nie ma tam relacji coach - uczeń =] Więc przykład ten jest bliższy mojej teorii, że trzeba samemu usiąść nad problemami i zastanowić się jak je rozwiązać a nie czekać, że ktoś Ci poda rozwiązanie na talerzu.
If tl;dr -> http://www.youtube.com/watch?v=o7RTvjd5RtY Nie utożsamiam się z jego pychą podobną do tej Windu ale tu musze się z nim zgodzić.
PS: Dzięki Noire. W sumie opisałaś to chyba lepiej niż ja, lol. Ale napisałem już i szkoda aby hate się zmarnował :P
Oczywiście, że nie znam wszystkich swoich błędów a Twoja sugestia jest znacznym nad interpretowaniem moich słów. Wiem na czym muszę się skoncentrować aby wznieść swoją grę na wyższy poziom ale Twoja tendencja do wypominania, wyolbrzymiania i wyśmiewania rzeczy oczywistych mi w tym by nie pomogła.
Czego mógłbym się od Ciebie nauczyć to timingów Protossów ale to, że nie chcę takiej wiedzy od Ciebie wcale nie oznacza, że zapędzam się w ślepą uliczkę i nijak się ma do Twoich subtelnych sugestii między wierszami, że mógłbyś rozwiązać wszystkie moje problemy.
Nie chcę dyskredytować Twojego coachingu, mimo, że się usilnie o to prosisz :D Podstawy które napisałeś trzeba sobie przyswoić i są de facto uniwersalne. Sprawdzą się zapewne w każdej innej strategii. Jeśli mierzy się jednak trochę dalej to trzeba,moim zdaniem, trochę więcej niż wysłuchiwać czyichś dobrych rad.
Abstrahując od tego, ze Scarlett jest w moim mniemaniu lepsza od Nerchio (MaNA, najlepszy polski Toss z resztą również) to podejrzewam, że próbują 'razem' zgłębiać tajniki gry. Nie ma tam relacji coach - uczeń =] Więc przykład ten jest bliższy mojej teorii, że trzeba samemu usiąść nad problemami i zastanowić się jak je rozwiązać a nie czekać, że ktoś Ci poda rozwiązanie na talerzu.
If tl;dr -> http://www.youtube.com/watch?v=o7RTvjd5RtY Nie utożsamiam się z jego pychą podobną do tej Windu ale tu musze się z nim zgodzić.
PS: Dzięki Noire. W sumie opisałaś to chyba lepiej niż ja, lol. Ale napisałem już i szkoda aby hate się zmarnował :P
Dalej sie uciec chyba nie dalo. Ale to i tak nie pomoglo =]
No właśnie dziwi mnie, czemu Maczer ma zastrzeżenia do mojego nauczania, skoro nigdy nie wydział mnie uczącego. Jedyne co kiedyś ode mnie usłyszał, to "nie scoutujesz" i "nie wydajesz minerałów", rozumiem, że podczas gry mogło to wywołać stres.
Mój styl nauczania jest taki:
To zrobiłeś źle --> bo.....->jak Twoim zdaniem to rozwiązać?----> spróbuj tak-----> bo ...... I żeby nie było coachowałem w mojej pracy dwóch praktykantów, którzy mieli też okazję uczyć się od innych. Oboje stwierdzili, że uczyłem ich znacznie szybciej i efektywniej niż pozostali, chociaż byłem wymagający.
To 20% na europejskich serwerach.skromnie dodał Windu zapominając jednak, że to jedynie 20% europejskiego serwera, nie wliczając wszechpotężnej Korei.
Mogłaś nie docztać do końca posta:.. trochę mnie mierzi. To nie wygląda jakbyś miał w sobie chociaż trochę pokory, a każdy nauczyciel powinien ją mieć.
Tu jest moja pokora. Jedynie, co bolało to podejście Macza, które prowadzi w ślepą uliczkę jak wyjaśniłem i mam nadzieje, że nie będzie kopiowane.am mam bardzo dużo do nauczenia, ale wierzę, że posiadam już pewną skarbnicę wiedzy, którą mogę się podzielić, a przy okazji samemu coś odkryć.
Mój styl nauczania jest taki:
To zrobiłeś źle --> bo.....->jak Twoim zdaniem to rozwiązać?----> spróbuj tak-----> bo ...... I żeby nie było coachowałem w mojej pracy dwóch praktykantów, którzy mieli też okazję uczyć się od innych. Oboje stwierdzili, że uczyłem ich znacznie szybciej i efektywniej niż pozostali, chociaż byłem wymagający.
Źle zrozumiałaś, chociaż jeśli ktoś jeszcze tak to przyjął to poprawię posta. Jest to lista do nauki, którą będziemy odhaczali. W wypadku kiedy ktoś opanował już jakąś część będziemy ją omijali, ale jeśli dożyjecie do końca treningu to będę chciał, aby te wszystkie rzeczy były opanowane w pewnym stopniu.Inna sprawa, popraw mnie jeśli to źle zrozumiałam:
Quote:
Będę tworzył indywidualne plany, ale podstawy, które każdy powinien umieć to:
1. Skróty klawiszowe - czyli jak grać nie gapiąc się na swoją bazę. Dodatkowo parę ciekawych tricków, personalizacja klawiszy , umówimy też UI.
2. Makro - standardowa mantra, optymalizacja buildów. Countery.
3. Scouting, timing ataki
4. Simcity - jak budować bazę, aby nas wspomagała, ukrywanie ważnych budynków.
5. Mikro. Multitasking. Formacje. Deathballe.
Na prawdę myślisz, że timingi protossów dzielą dwie ligi?Czego mógłbym się od Ciebie nauczyć to timingów Protossów ale to, że nie chcę takiej wiedzy od Ciebie wcale nie oznacza, że zapędzam się w ślepą uliczkę i nijak się ma do Twoich subtelnych sugestii między wierszami, że mógłbyś rozwiązać wszystkie moje problemy.
We do not sow
Windu, ty może masz skilla, ale nie nadajesz się na nauczyciela. Wystarczy spamiętasz wszystkie multiworldowe Larpy i atrakcje. Nie potrafisz przekazywać wiedzy.
Ja ze swojej strony polecam dobre tutoriale na youtube autorstwa dignitasApollo i oglądanie własnych replay'ów.
Ja ze swojej strony polecam dobre tutoriale na youtube autorstwa dignitasApollo i oglądanie własnych replay'ów.
Nothing is impossible
0_________________________________________________0
Wszystkie?
Ok. To zaproponuję wyzwanie. Dajcie mi jednego chętnego gracza, a on po półroku mojego treningu pokona Maczera w best of 5. Żeby nie było, jest to dla mnie challenge, ale jeśli ktoś kiedyś widział eksperyment Hole in the wall, to myślę że mamy szansę.
Wszystkie?
Ok. To zaproponuję wyzwanie. Dajcie mi jednego chętnego gracza, a on po półroku mojego treningu pokona Maczera w best of 5. Żeby nie było, jest to dla mnie challenge, ale jeśli ktoś kiedyś widział eksperyment Hole in the wall, to myślę że mamy szansę.
We do not sow
Ja sie nie pisze, też uważam, że nie umiesz przekazywac wiedzy :D
Ps. Spróbuj w pół roku wycwiczyc mazoka :D :D :D
Ps. Spróbuj w pół roku wycwiczyc mazoka :D :D :D
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Noire poleca Day[9], ale jego program jest skierowany do bardzo specyficznej grupy odbiorców. Day[9] jest niesamowity i jest jedną z najbardziej zasłużonych osób na scenie sportów elektronicznych. Jeśli jednak szukacie wiedzy podanej w skondensowany i przystępny sposób, jego audycje nie są dla was. Każdy odcinek to półtorej godziny wiedzy, którą można by przedstawić w dziesięć minut, przeplatanej dygresjami i żartami. Jeśli ktoś ma dużo czasu to można sobie obejrzeć, bo audycje ogląda się przyjemnie, ale jest to bardzo niewydajny sposób nauki.
Podobnie jak Disu, prędzej polecam tutoriale Apolla, a zwłaszcza (dla zergów i terran) - FilterSc. Nie wiem, jak sytuacja wygląda dla pozostałych ras, ale poza dwoma wspomnianymi powyżej dla terran jest bardzo dużo materiałów video dostępnych, z podobnymi programami szkoleniowymi.
Podobnie jak Disu, prędzej polecam tutoriale Apolla, a zwłaszcza (dla zergów i terran) - FilterSc. Nie wiem, jak sytuacja wygląda dla pozostałych ras, ale poza dwoma wspomnianymi powyżej dla terran jest bardzo dużo materiałów video dostępnych, z podobnymi programami szkoleniowymi.