Zjazd Letni 2014

Tu dowiesz się o wszystkich spotkaniach i zjazdach mających miejsce w realu.

Moderator: Chimeria

Post Reply
Satsuki

Re: Zjazd Letni 2014

Post by Satsuki »

Jak później przeglądałam oferty to jednak większość oscylowała w kwotach ~300zł na osobę przy 6-7 nocach i 15 osobach. Czyli tak, jak na Węgrzech.

Aha, to były oferty z plażą nie dalej niż 1000m.
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Mazoku

Post by Mazoku »

Dla nieprzekonanych do wyjazdu zagranicznego znalazłem ciekawą stronkę porównującą ceny podstawowych produktów spożywczych w krajach, które nas interesują:

Grecja: http://www.cenynaswiecie.pl/porownanie- ... ce,63,250/
Chorwacja: http://www.cenynaswiecie.pl/porownanie- ... ce,38,250/
No(r)way: http://www.cenynaswiecie.pl/porownanie- ... e,149,250/

Tak więc, o ile nie wybierzemy No(r)way, koszty na miejscu będą o ok. 70% wyższe niż w Polsce. A pewnie, jak ktoś jest oszczędny, da się tę różnicę zbić. Dla mnie to nie jest deal breaker.

Za zakwaterowanie, jak napisał Crow, zapłacimy pewnie tyle samo co u nas.

Największa różnica to koszt przelotu, ale mamy dużo czasu oraz osoby chętne i zdolne do szukania najlepszych okazji, więc też może się okazać, że wyjdzie taniej, niż można by się spodziewać.
Your favourite fearless hero.
Satsuki

Post by Satsuki »

Mazoku wrote:Dla nieprzekonanych do wyjazdu zagranicznego znalazłem ciekawą stronkę porównującą ceny podstawowych produktów spożywczych w krajach, które nas interesują:

Grecja: http://www.cenynaswiecie.pl/porownanie- ... ce,63,250/
Chorwacja: http://www.cenynaswiecie.pl/porownanie- ... ce,38,250/
No(r)way: http://www.cenynaswiecie.pl/porownanie- ... e,149,250/

Tak więc, o ile nie wybierzemy No(r)way, koszty na miejscu będą o ok. 70% wyższe niż w Polsce. A pewnie, jak ktoś jest oszczędny, da się tę różnicę zbić. Dla mnie to nie jest deal breaker.
Wczoraj przeglądałam podobne stronki (chociaż z brzydszymi tabelkami), i wszystkie pokazywały podobne kwoty. Ale jako statystyk z papierkiem proszę was o interpretowanie tego, co piszą. Owszem, na początku ktoś mądry napisał, że koszty żarcia są o 70% wyższe - bo zsumował różnice z tabelek i wyciągnął procent. A jak przyjrzycie się samej tabelce to widać, że większość produktów jest z cenach bardzo podobnych do Polski (róznica kilkunastu, kilkudziesięciu groszy) a statystyki zawyża kilka produktów posiadających dużo wyższą cenę (np. filet z kurczaka, wódka czy ryby).

Jeśli zaś chodzi o bilety samolotowe: ja sprawdzam ceny raz na kilka dni, jak "opadną" dam wszystkim znać. Spotkaliśmy się z opinią, że najlepiej znaleźć tanie loty a potem doszukać do tego miejsce na spanie, ale nie wiem czy z naszą grupą to się uda (jest nas dużo).

Zanim odezwie się jakiś hejter: wiem, że jeszcze nie zdecydowaliśmy się oficjalnie na Grecję, ale jednak większość obecnych skłania się ku temu pomysłowi a ja nic nie rezerwuję, oglądam tylko co i jak.
Chimeria

Post by Chimeria »

Myslę, że nie ma co siać paniki, 70% brzmi zatrważająco, ale faktycznie sporo cen pokrywa się jednak z polskimi (chociażby potencjalne ceny wynajmu domku).
Pamiętajmy, że Polska to raczej biedny kraj, to zupełnie naturalne i normalne, że za granicą będzie drożej (jak chcemy wersję tanią to raczej interesowałby nas kierunek Ukrainy), ale też nie 70% :) Może są przebitki na alkoholu czy niektórych produktach, ale Sat ma rację, aby nie patrzeć ogólnikowo, zamiast zliczać ile zapłacimy za koszyk, w którym będzie wódka i sznycel zobaczmy ile będzie kosztować chleb i pomidory. Poza tym na pewno będzie tam jakieś tesco dla biedaków. :D A no właśnie, to jest średnia wyliczona ogółem? Bo ja też mam lokalny sklepik, w którym można zapłacic 8 zł za chleb, a i tesco, gdzie dam 3zł.
Satsuki

Post by Satsuki »

@Chi: z czego udało mi się wyczytać na tej stronce, to jest to baza zrobiona przez internautów - wpisywali ceny, z jakimi się spotkali tu i tu, a potem automat wyciągnął z tego medianę, poustawiał w tabelki, zsumował kolumny, wyliczył z nich procent i wypluł do pierwszej linijki tekstu.

Mnie od pierwszego semestru uczyli, że statystycy to najwięksi kłamcy i tutaj mamy tego najlepszy przykład ;D

ps. Zawsze możemy wpierdalać makaron z ogórkiem i oliwkami udającymi mięso ^_^v
c914

Post by c914 »

Osobiscie na Krecie byłem 3 lata temu i w tedy ceny nie mordowały nawet jak na ta wysepke gdzie wszystko trzeba sprowadzać, dobry obiad można było zjeść za ok 7-9 euro (dobry mówie takim którym ja sie nadadam :D ), a jedzenie w marketach było w przystępnej cenie zwłaszcza warzywa, owoce i sery, za to okropnie droga była kawa.

Ogólnie Kreta to przjemna wysepka, słońce operuje cały czas ale nie morduje, wiejąca od morza bryza skutecznie chłodzi. Do "atrakcji turystycznych" dojazd też jest dobry wystarcz podskoczyć do Heraklionu albo Chani, a stamtad busami. Opcją jest tez wynajęcie auta, koszt rozbity na 4-5 osób nie jest duży ale zyskujemy wolność. Dodatkowo promami można popływać na inne wysepki jak Santorini.
Last edited by c914 on Mon Jan 13, 2014 12:50 pm, edited 3 times in total.
USS George Washington - 90 tysiecy ton dyplomacji.
Chimeria

Post by Chimeria »

Satsuki wrote: ps. Zawsze możemy wpierdalać makaron z ogórkiem i oliwkami udającymi mięso ^_^v
Zmieniamy konwencje! Zamiast chudnąć na zjazd obżeramy się, by tam schudnąć na dietetycznym makaronie! :D
Satsuki

Post by Satsuki »

Już widzę jak chudniemy na makaronowej diecie :D
Mazoku

Post by Mazoku »

Małe sprostowanie:

Oczywiście jest tak, jak pisze Satsuki. Na samym jedzeniu da się na pewno dużo zaoszczędzić.

Ale przyjąłem ciche założenie, że będziemy mieli trochę wydatków premium - bilety wstępu do atrakcji, dojazdy, jeden czy dwa wypady do knajp z dobrym lokalnym żarciem - których ceny będą niestety zawyżać średnią.

Niemniej, jak pokazał zjazd na Węgrzech, umiemy kontrolować nasze koszty (patrz np. portfel MW) i na pewno nie wydamy tyle, co typowi turyści na wycieczce z biura podróży.
Your favourite fearless hero.
Debart

Post by Debart »

Mazoku wrote:Małe sprostowanie:

Oczywiście jest tak, jak pisze Satsuki. Na samym jedzeniu da się na pewno dużo zaoszczędzić.

Ale przyjąłem ciche założenie, że będziemy mieli trochę wydatków premium - bilety wstępu do atrakcji, dojazdy, jeden czy dwa wypady do knajp z dobrym lokalnym żarciem - których ceny będą niestety zawyżać średnią.

Niemniej, jak pokazał zjazd na Węgrzech, umiemy kontrolować nasze koszty (patrz np. portfel MW) i na pewno nie wydamy tyle, co typowi turyści na wycieczce z biura podróży.
Będziemy wysyłać search parties, by szukać Chińskich resturacji "all you can eat" za 8zł/talerz:D
Post Reply