MW w WoWie - podejście n-te

Dyskusje o grach i prowadzone sesje gier PBF

Moderator: Crow

Crow

Re: MW w WoWie - podejście n-te

Post by Crow »

Doszliśmy w końcu do momentu, w którym min-max ma wpływ na nasze powodzenie, lub nie. Dotyczy to również zestawu buffów, z którym jak widzieliśmy na ostatnich rajdach, nie wszyscy do końca sobie radzą. Oczywiście nie chodzi o to, żeby ktoś zmieniał speca, tylko dla tego, że w innym daje lepsze buffy. Chodzi mi raczej o klasy takie jak paladyni, szamani i hunterzy, którzy mają sporą swobodę wyboru buffów.

Istnieje obecnie 18 typów buffów i 9 typów debuffów. W danej kategorii efekty się do siebie nie dodają. Dla przykładu Blessing of Might daje 20% attack power i 326 mp5. Jeśli w rajdzie będzie Blood DK z Abo Might, który też daje 20% attack power, to Blessing of Might będzie dawac tylko dodatkowe mp5. Słabsze wersje danego buffa nie dodają się też do silniejszych. Arcane Brilliance daje 6% spellpower, ale jeśli przyjdzie ele shaman z 10% od totemu, to łącznie rajd ma bonus 10%.

Podana przeze mnie liczba buffów jest nieco inna, niż w kalkulatorze. Nie liczę BL/TW i nie liczę damage reduction buffa, który jest krótkim procem który dają prieści i szamani lecząc. Oddzielnie liczone są też 4 rezystancje (Fire, Frost, Nature, Shadow).

Jako punkt wyjścia, możemy posłużyć się narzędziem, które wielokrotnie linkowałem: http://raidcomp.mmo-champion.com/ .
Dla osób chcących pobawić się narzędziem, oto aktualne spece osób z gildii(ofc. w przyszłości mogą ulec zmianie, zwłaszcza u DPS):

GvS: Blood
Hari: Prot (jako tank) / Arms (jako DPS)
Crow: Disc (może być też Holy - bez znaczenia dla buffów)
Korm: Holy (jako healer) / Ret (jako DPS)
Raflik: Resto (jako healer) / Elemental (jako DPS)
Disu: Arcane
Satsuki: Subtlety
Assarin: Ret
Athesa: Survi
Chi: Destro
Mooga: Frost
Ten_nowy_hunter: Marksmanship

Zakładam, że większość HC będziemy robić z dwoma tankami i 3 healerami. Przykładowa kompozycja: http://raidcomp.mmo-champion.com/?c=1ul ... 0000000000
Większość buffów jest pokryta przez skille pasywne (lub aktywne będące częścią rotacji).

Agi/Sta - Dawane przez GvSa. Bez niego zazwyczaj i tak nie ma rajdu.
20% Attack - Jak wyżej
Crit chance - Dawane przez Sat, jeśli pozostanie w Subtlety oraz przez Raflika, jeśli jest Ele. Przy braku powyższych, hunter może dac od peta (wilka).
3% damage - Dawane przez Disa, jeśli pozostanie arcane oraz retri paladynów.
+mana - Dawane przez Disa
Melee haste - Dostarczane przez Athesę w jej spec of choice. Alternatywą jest frost DK lub totem od szamana (dowolny spec). Jak już ustalaliśmy jednak - dla nas wind totem ważniejszy jest spell haste.
Replenishment - Dawane przez Chi w Destro i przez DPS paladynów.
Spell Power - mały dawany przez Disa, ale Raflik w DPS specu ma większego.
Stamina - Dawane zawsze przeze mnie. Dodatkowo od impa Chimerii.

Do pokrycia przez aury, totemy i blessingi zostaje więc:

King's - Będzie zazwyczaj rzucony przez pierwszego paladyna. Efekt pokrywa się z buffem rzuconym przez dowolnego druida
Spell haste - Wind totem od Raflika. Alternatywą są pasywne buffy od shadow priesta i boomkina.
Rezystancje - Shadow jest pokryta zawsze przez priesta. Aura daje dodatkowo Frost i Fire, podczas gdy water totem daje również nature. Ważne jednak jest, że paladyni mają mocny cooldown wzmacniający aktywną aurę i często warto będzie użyć aury od Korma, nawet jesli się będzie pokrywać z water totemem.
mp5 - Jeśli jest drugi paladyn, to dostarczane przez blessing of might. Jeśli nie - water totem od Raflika.
armor - Devotion aura od paladynów lub earth totem od Raflika. Podobnie jak z resistance - dla paladynów może tu być mocny cooldown na obrażenia fizyczne.
pushback - Aura od paladyna, lub water totem.

Debuffy, nieco trudniejsze - Nie zawsze są potrzebne i czasem wrzucanie ich oznacza spadek DPS (Sunder armor dla DPS warriora?)

Armor - Sunder Armor jest chyba częścią standardowej rotacji tank warriora, ale już nie dla DPS warriora. Tak samo expose armor dla rogali.
ASPD - Część standardowej rotacji Licza
Bleed damage - Część standardowej rotacji Sat, ale nie ma 100% uptime. Dawane pasywnie przez Arms warriora.
Cast time - Zazwyczaj nieużywany, ale może być wrzucony przez Licza, Disa, Sat i Chi (kosztem DPS).
Healing - Jak wyżej. Może być wrzucany przez Sat lub Athesę, jak rozumiem również kosztem DPS.
p.damage - Wrzucane przez obu naszych tanków
+spell crit - Wrzucane tylko przez Chi, nie ma 100% uptime.
+spell damage - U nas wrzucane przez Chi.
+physical damage - Wrzucane przez Hariego w DPS specu, w przeciwnym razie brak (może to częściowo tłumaczy różnice w DPS Sat między wcześniejszymi podejściami a tymi z jednym tankiem). Na poprzednim rajdzie ustaliliśmy jednak, że może być też wrzucane przez peta Athesy, gdy go złapie (Ravager).

---
To mój best take na zestawienie na nasz użytek. Niestety o wielu klasach nie wiem wszystkiego. Na jakie efekty trzeba jeszcze zwrócić uwagę w rozdziale buffów? Chodzi mi tu o dodatki w stylu aura mastery od paladynów, czy fakt, że resistance totem od resto szamana jest połączony z healing stream. Czy w niektórych wypadkach zamiast raid buffów lepiej byłoby wrzucać coś o indywidualnym efekcie (aspekty od huntera)? Jakie inne bonusy dają nam totemy? Czy są inne (unikatowe) buffy i debuffy o zasięgu na cały rajd, które nie są pokryte przez powyższą listę (retribution aura)?
GvS

Post by GvS »

Agi/Sta - Dawane przez GvSa.
Agi/Str. Mam do tego glypha który sprawia że trwa 3 minuty. Mam jednak problem gdy ktoś mi go nadpisze i nie wiem kiedy moge znowu użyć. Jest do tego jakiś addon?
A necromancer is just a really late healer.
Crow

Post by Crow »

Brak 'moich' buffów wyświetla mi się na raid frame'ach, ale na pewno są osobne addony do tego. Tutaj export do Power Auras (jeśli używasz), który pokazuje, że brak Horn of Winter: http://powerauras.wikispaces.com/Todesritter
Distant
Demokratyczny Moderator

Post by Distant »

http://www.wowhead.com/spell=8227/flame ... m#comments
Ten link pokazuje wszystkie buffy i co kto pokrywa.

Co do HC, jeszcze raz powtórzę, że póki min-maxing nie będzie dotyczył enchantów/gemów i własnego stylu gry to nie wiele zdziałamy w heroicach. A naprawdę nie chcę robić 'auditu' postaci.
Nothing is impossible
Crow

Post by Crow »

Nie wszystkie buffy są pokryte w tym poście (replenishment, +armor, pushback protection), ale zgadza się, że ładne zestawienie.
Danrille

Post by Danrille »

Aura Mastery ma tylko holy, jest głęboko w drzewku. 3%dmg i replenish mam z automatu w jednym talent poincie.

Jeszcze jest sprawa taka, iż z racji heroiców i w ogóle wyższych tier, mógłbym spróbować trochę się repspecnąć, zeby pokryć talent Selfless Healer. Daje on -10sec cd na World of Glory, którego heal scaluje z AP (zdarzało mi się siebie leczyć za ~60k). Talent daje jeszcze to co chciałbym sprawdzić, mianowicie gdy użyje WoG do leczenia kogoś, to ja sam zyskuje 4% dmg. Nie wiem czy to nie cutnie dps bardziej niżeli zyskam, poniewż WoG nie używa many a holy power (dla niewtajemniczonych, coś a'la combo pointy), które mógłbym użyć na bezpośredni dmg. Ale na pewno pomogłoby naszym healerom trochę.
Distant
Demokratyczny Moderator

Post by Distant »

http://www.icy-veins.com/heroic-mode-ad ... ra-news-71

Lista różnic w Heroic wersjach pierwszych czterech bossów w DS. Proszę przeczytajcie to dziś całe przed rajdem.
Nothing is impossible
Crow

Post by Crow »

Wczoraj w końcu ukończony został achievement gildii na wszystkie profesje, który odblokowuje zielony sztandar zwiększania repa: http://www.wowhead.com/item=64400 . Przyda się na pewno wszystkim, którzy grindują jeszcze jakieś reputacje. Działa również w Firelandach. Do wersji purpurowej ( http://www.wowhead.com/item=64402 ) musimy jeszcze zrobić 10000 dailisów :D.
Crow

Post by Crow »

Czytałem trochę uwag n/t heroicznego pana żelki. Część osób robi go z 3, część z 2 healerami. Na czarnej fazie ludzie raczej focusują addy po kolei, zamiast starać się je zabić z AoE. Addy ustalają sobie target chwilę po spawnie, co oznacza, że bardzo często siadają na healerach - przydaje się pomoc w postaci np. Hand of Protection. W przypadku black-blue mówią, żeby ubijać pierwszy spawn addów szybciej, niż voida.

Na fazę purpurową koniecznie healerzy muszą mieć wyświetlane 'deep corruption' na przypisanych do siebie celach i nabić trochę stacków, pozwolić im spaść i potem podleczyć znowu. Dodatkowy trick, który nie wiem, czy Korm już zna - można dać beackon na tanka i w razie potrzeb spamować heale na peta, bez martwienia się o stacki.

Bloodlust na kombinację red+yellow+black, na inne red+yellow indywidualne cooldowny.
Danrille

Post by Danrille »

http://www.mmo-champion.com/content/268 ... Press-Tour

Trochę świeżego info o pandach. Bardzo podoba mi się jeden s features a mianowicie :

If you win the roll by being one of the highest few rollers, the system checks the boss’s loot table and if there is an item for you, you win it. If not, you win some gold.

Ogólnie nie wygląda to tak źle jak miałoby wyglądać. I beta zapowiada się bardzo szybko. Myślę że launch będzie w okolicach maja.
Post Reply