Zjazd Letni 2014
Moderator: Chimeria
Re: Zjazd Letni 2014
Tak samo mam w dowodzie.
Ok. Dawno to było to zapominałem.Prom na wyspe i samolot z powrotem, uzgodnilismy to juz dobry miesiac temu.
lol, zmienili mi godziny lotu do Aten 31 (co mnie totalnie nie urządza bo będę na mega kacu no ale już trudno :D) i wychodzi na to że prezentuje się to tak:
JU 631 31 sierpień, Warszawa - Belgrad 09:40 – 11:20
JU 512 31 sierpień,, Belgrad - Ateny 13:20 – 15:50
wut.
JU 631 31 sierpień, Warszawa - Belgrad 09:40 – 11:20
JU 512 31 sierpień,, Belgrad - Ateny 13:20 – 15:50
wut.
Vanille Twoje wyczucie czasu mnie zabija. 2 godziny temu potwierdzalam hostel :D
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Misie Pysie, muszę ogarnąć w końcu sprawę noclegu na Santorini. Chcę podzielić się z wami swoją opinią, najpierw może krótki opis miast na Santorini

Fira (Thira)
+stolica wyspy
+Miasto zachwyca swym położeniem, gdyż usytuowane jest na 200-stu metrowym zboczu, prawie pionowego klifu oraz białą zabudową.
-Stolica wyspy, plaży brak.
+Podróż osiołkiem z portu do Firy - 5 euro
+Centrum komunikacji autobusowej

Perissa
+Czarna Plaża
-Najpopularniejsze miejsce na całym Santorini
+Miasteczko turystyczne, zabudowa też bardziej turystyczna

Oia
+najładniejsza miejscowość na wyspie, która słynie z najpiękniejszych zachodów słońca.
-jest na samej północy wyspy, raczej nie bierzemy jej pod uwagę
Kamari
-miasteczko o nowoczesnej zabudowie
+czarna plaża
-Jeden z największych kurortów turystycznych na wyspie.

Megalochori
+jedna z najładniejszych miejscowości na wyspie, która do dnia dzisiejszego zachowała swój pierwotny urok.
+W Megalochori znajdziemy wiele winiarni otwartych dla zwiedzających.
-Nawet nie wiem gdzie to jest, lol. Plaży brak
Akrotiri
+spokojna wioska położona w południowo-zachodniej części wyspy.
+Czerwona Plaża - Paralia Kokkini (nie ma hoteli pod nosem, trzeba się kawałek przejść)
+osada minojska.
-drogie i nieciekawe hotele
-mało życia wieczorami
-Mało kto poleca Akrotiri jako miejsce wypadowe, hotele są drogie i średnio ładne
Wiem, że większość z was nakręciła się na Hotel Perissa, który już wcześniej opisywałam. Sprawdzał go ktoś na mapie? Hotel znajduje się w głębi miasta, w odległości >2km od plaży. Całe miasteczko prezentuje się so-so.
Miasto Fira może i nie posiada plaży, jest większe ale i starsze - a co za tym idzie dużo bardziej urokliwe. Fita to także centrum komunikacyjne miasta - stąd odjeżdżają autobusy do wszystkich zakątków wyspy. Autobusy kursują niestety tylko do 19, ale za to stosunkowo często ~co 30-60 minut (taki rozkład był na ich stronie dwa tygodnie temu, ale widziałam, że zmienili rozkład z winter na summer i coś im się rozjebało, więc rozkładu chwilowo nie ma). Pojedyńczy kurs kosztuje PONIŻEJ 2 euro (~1,50) na osobę.
Villa Poppi może nie jest śliczna biało-niebieska ale myślę, że jest w znacznie lepszym miejscu wypadowym do zwiedzenia wyspy. Będziemy tam niedużo ponad 24 godziny i ja osobiście chciałabym zobaczyć jak najwięcej.
Jeśli ktoś ma coś przeciwko mojej logice i ma lepszą propozycję na naszą Santoryńską bazę - niech da znać jak najszybciej. Potencjalne miejsca noclegowe kurczą się z dnia na dzień, w weekend będę się rozglądać za hotelem w Firze jeśli nikt nie poda mi logicznych argumentów przeciwko tej decyzji.
Crow wpłacił dużą zaliczkę na naszą miejscówkę w Atenach (10euro/osoba/noc) oraz pełną kwotę na promy (37euro/osoba). Sam zainteresowany się jeszcze nie wypowiedział ale uważam, że powinniśmy się z nim z tego rozliczyć jak najszybciej.
Tutaj gratisowo rozpiska plaz:

Fira (Thira)
+stolica wyspy
+Miasto zachwyca swym położeniem, gdyż usytuowane jest na 200-stu metrowym zboczu, prawie pionowego klifu oraz białą zabudową.
-Stolica wyspy, plaży brak.
+Podróż osiołkiem z portu do Firy - 5 euro
+Centrum komunikacji autobusowej

Perissa
+Czarna Plaża
-Najpopularniejsze miejsce na całym Santorini
+Miasteczko turystyczne, zabudowa też bardziej turystyczna

Oia
+najładniejsza miejscowość na wyspie, która słynie z najpiękniejszych zachodów słońca.
-jest na samej północy wyspy, raczej nie bierzemy jej pod uwagę
Kamari
-miasteczko o nowoczesnej zabudowie
+czarna plaża
-Jeden z największych kurortów turystycznych na wyspie.
Megalochori
+jedna z najładniejszych miejscowości na wyspie, która do dnia dzisiejszego zachowała swój pierwotny urok.
+W Megalochori znajdziemy wiele winiarni otwartych dla zwiedzających.
-Nawet nie wiem gdzie to jest, lol. Plaży brak
Akrotiri
+spokojna wioska położona w południowo-zachodniej części wyspy.
+Czerwona Plaża - Paralia Kokkini (nie ma hoteli pod nosem, trzeba się kawałek przejść)
+osada minojska.
-drogie i nieciekawe hotele
-mało życia wieczorami
-Mało kto poleca Akrotiri jako miejsce wypadowe, hotele są drogie i średnio ładne
Wiem, że większość z was nakręciła się na Hotel Perissa, który już wcześniej opisywałam. Sprawdzał go ktoś na mapie? Hotel znajduje się w głębi miasta, w odległości >2km od plaży. Całe miasteczko prezentuje się so-so.
Miasto Fira może i nie posiada plaży, jest większe ale i starsze - a co za tym idzie dużo bardziej urokliwe. Fita to także centrum komunikacyjne miasta - stąd odjeżdżają autobusy do wszystkich zakątków wyspy. Autobusy kursują niestety tylko do 19, ale za to stosunkowo często ~co 30-60 minut (taki rozkład był na ich stronie dwa tygodnie temu, ale widziałam, że zmienili rozkład z winter na summer i coś im się rozjebało, więc rozkładu chwilowo nie ma). Pojedyńczy kurs kosztuje PONIŻEJ 2 euro (~1,50) na osobę.
Villa Poppi może nie jest śliczna biało-niebieska ale myślę, że jest w znacznie lepszym miejscu wypadowym do zwiedzenia wyspy. Będziemy tam niedużo ponad 24 godziny i ja osobiście chciałabym zobaczyć jak najwięcej.
Jeśli ktoś ma coś przeciwko mojej logice i ma lepszą propozycję na naszą Santoryńską bazę - niech da znać jak najszybciej. Potencjalne miejsca noclegowe kurczą się z dnia na dzień, w weekend będę się rozglądać za hotelem w Firze jeśli nikt nie poda mi logicznych argumentów przeciwko tej decyzji.
Crow wpłacił dużą zaliczkę na naszą miejscówkę w Atenach (10euro/osoba/noc) oraz pełną kwotę na promy (37euro/osoba). Sam zainteresowany się jeszcze nie wypowiedział ale uważam, że powinniśmy się z nim z tego rozliczyć jak najszybciej.
Tutaj gratisowo rozpiska plaz:
1) Czerwona plaża (Paralia Kokkini) - uważana za jedną z najpiękniejszych plaż na Santorini usytuowana jest ok. 12 km na południowy-wschód od Fira w pobliżu starożytnego Akrotiri.Nazwa pochodzi od czerwonego klifu, u stóp którego znajduje się plaża oraz od czerwonego piasku. Droga na plażę prowadzi stromą, skalistą trasą w dół od parkingu, na którym można zostawić samochód. Na plaży znajdziemy leżaki wraz z parasolami do wynajęcia oraz zaledwie dwie tawerny.
2) Perrisa - jedna z najpopularniejszych plaż na wyspie znajduje sie ok. 15 km na południowy-wschód od Fira. Charakteryzuje się długą, piaszczystą, czarną plażą. Na plaży znajdziemy leżaki wraz z parasolami, boisko do siatkówki oraz miejsce do uprawiania sportów wodnych oraz nurkowania. Niedaleko od plaży zlokalizowane są tawerny oraz bary. Na Perissę można dostać się autobusem.
3) Kamari - położona ok. 10 km na południowy-wschód od Fira. Podobnie jak Perrisa słynie z długiej piaszczystej plaży pokrytej czarnym piaskiem. Na plaży znajdziemy leżaki wraz z parasolami, miejsce do uprawiania sportów wodnych. W pobliżu znajduje się centrum nurkowania, liczne sklepy oraz kawiarnie i tawerny. W niedalekiej odległości od Kamari znajduję się parking oraz przystanek autobusowy.
4) Perivolos - plaża znajdująca się 10 km na południe od Fira. Uważana jest za jedną z najspokojniejszych. Plaża ta określana jest również jako The Black Beach ze względu na to, iż linia brzegowa pokryta jest czarnymi kamykami. Jest świetnym miejscem do uprawiania sportów wodnych. Znajdziemy tu leżaki wraz z parasolami, wiele barów oraz tawern serwujących regionalne posiłki ze świeżych ryb. Na plażę można bez problemu dojechać autobusami lub taksówkami z Perrisa.
5) Cape Columbo - znajdująca się 12 km na wschód od Fira jest jedną z dzikich plaż. Znajduje się u stóp stromego klifu. Jest piaszczysta, pokryta czarnym piaskiem, usianym dużą ilością kamieni. Brak leżaków oraz parasoli. Przy wejściu na plażę znajduje się tylko tawerna.
6) Monolithos - żwirowo-kamienista plaża położona 10 km na południe od Fira. Za plażą znajdują się ciekawe formacje skalne. Miejsce to jest bardzo spokojne i idealne dla rodzin z dziećmi. Znajduje się tutaj plac zabaw dla dzieci, boisko do koszykówki oraz piłki nożnej.
7) Biała Plaża (White Beach) - znajduje się 13 km na południowy-zachód od Fira. Położona jest w zatoczce obok Czerwonej Plaży. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że czarna plaża otoczona jest białymi skałami. Na White Beach możemy wybrać się dostać z Paralia Kokkini bądź łodzią.
Widać to już trochę na zdjęciach Satsuki, ale piasek na wschodnich plażach Santorini jest szary kiedy jest suchy i czarny gdy zamoknie Oo. Trzeba to zobaczyć.

Piszę się też na tą wycieczkę (źródło: kb.neostrada.pl)

Piszę się też na tą wycieczkę (źródło: kb.neostrada.pl)
Niektóre plaże są spokojne, ale większość niestety jest dość oblężona. Nie ma się co dziwić - turystów przybywają wielkie rzesze, a miejsce jest ograniczone. Miejscowości Kamari i Perissa przekształciły się już praktycznie w gwarne kurorty. Piękna i długa (8km) plaża jest koło Perissy - długie pasy czarnego żwiru prezentują się fascynująco. Z obydwu kurortów można wspiąć się (około 1h) do pobliskich ruin starożytnej Thiry (ale nie tej minojskiej, tylko późniejszej). Osada została założona przez Dorów kilka wieków po erupcji wulkanu - w IXw. p.n.e. W czasach rzymskich mieszkało tam blisko 5.000 mieszkańców. Można zwiedzać pozostałości agory i teatru z okresu rzymskiego i hellenistycznego. Większość ruin trudno jest jednak zidentyfikować, ale ich wielkość jest imponująca. Jak ktoś czuje się na siłach to może wspiąć się jeszcze wyżej. Około godziny zajmuje spacer ze starożytnej Thiry na szczyt górski, na którym obok szpecących krajobraz masztów radiowych znajduje się klasztor Profitis Ilias. Miejsce to wydaje się być opuszczone - ożywa tylko raz w roku, w dniu święta, kiedy na nabożeństwo ściąga tu prawie cała ludność wyspy. W przyklasztornym muzeum wystawione są narzędzia, a nawet kompletne wyposażenie warszatów, w jakich pracowali mnisi od początków istnienia klasztoru. Muzeum nie ma określonych godzin otwarcia, a że klasztorem opiekuje się tylko jeden mnich, więc nie ma gwarancji dostania się do środka. Ale warto wspiąć się na szczyt choćby tylko po to, aby podziwiać panoramę Santorynu i okolicznych wysepek.
Tak, ale nie trzeba tam nocowac, żeby to zobaczyć....
Ok, mój poprzedni post chyba nie został zrozumiany tak, jakbym tego chciała: Jeśli do jutra nie dostanę żadnych logicznych argumentów przeciwko Firze to rezerwuję nam pokoje w VILLA POPPI*.
*Villa Poppi prezentuje się najlepiej ze wszystkich hoteli w Firze jeśli chodzi o stosunek jakość/cena. Ponadto w przeciwienstwie do reszty "tańszych" hoteli znajduje się w centrum miasta a nie na jakimś zadupiu....
Ok, mój poprzedni post chyba nie został zrozumiany tak, jakbym tego chciała: Jeśli do jutra nie dostanę żadnych logicznych argumentów przeciwko Firze to rezerwuję nam pokoje w VILLA POPPI*.
*Villa Poppi prezentuje się najlepiej ze wszystkich hoteli w Firze jeśli chodzi o stosunek jakość/cena. Ponadto w przeciwienstwie do reszty "tańszych" hoteli znajduje się w centrum miasta a nie na jakimś zadupiu....
Jedyne co mi przychodzi na myśl przeciw Firze to z racji, że jest to stolica to MOŻE (a może nie musi?) tam być drogo (głownie o jedzenie mi chodzi). Brak plaży mi nie przeszkadza. I tak nie mam zamiaru na żadnej się wylegiwać. Osioł mi przeszkadza :D
Crow
Ile kasy jesteśmy Ci winni. Czy wolisz nagie fotki (nie moje) :D
Crow
Ile kasy jesteśmy Ci winni. Czy wolisz nagie fotki (nie moje) :D
Wyspa jest na tyle mala, ze ceny sa praktycznie takie same w kazdym z miast.
hej hej, z przyjemnością informuję, ze mamy przyklepane wszystkie noclegi oraz prom na santorini.
na Santorini mamy dwa "Family roomy", śniadanie oraz transport z portu i na lotnisko.
mam nadzieję, ze ktoś inny zorganizuje atrakcje bo mnie sie już trochę nie chce :D
na Santorini mamy dwa "Family roomy", śniadanie oraz transport z portu i na lotnisko.
mam nadzieję, ze ktoś inny zorganizuje atrakcje bo mnie sie już trochę nie chce :D