Kierunek Japonia?

Tu dowiesz się o wszystkich spotkaniach i zjazdach mających miejsce w realu.

Moderator: Chimeria

Satsuki

Re: Kierunek Japonia?

Post by Satsuki »

Mam złe wieści Noire. 5481 zł wyszło im za 3 tygodnie ale na dwie osoby. Czyli 5487:21 = 261,28 /2 = 130,64 zł za osobę za noc.

Nasz wyjazd jest dużo droższy bo mamy trzy drogie ryoukany, problem w tym, że nasze noclegi w Tokyo wychodzą niewiele taniej od tych ryoukanów...
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Mazoku

Post by Mazoku »

Nasze noclegi w Tokio są tylko dwa razy tańsze od Ryokanów.
Your favourite fearless hero.
Noire

Post by Noire »

To prawda, mój błąd.

Jednak 3 noclegi w ryokanach kosztują około 1628zł. Reszta noclegów to koszt 1789 - 12 dni.
Ryokany to prawie połowa naszych noclegowych kosztów i znacznie wszystko zawyżają. Nic się nie stanie jak jeszcze część noclegów będzie ze "średniej" półki - zwłaszcza ze ceny w Tokyo nie są teraz najniższe, bo dość długo czekaliśmy na wieści z Nikko. Pobierznie sprawdziłam teraz Kyoto i okolice - też wychodzi drożej niż to co zostało zabookowane ze znaczym wyprzedzeniem. Ten apartament który zalinkowałaś jest np w typie "studio" czyli jeden pokoj z aneksem kuchennym. Zdjęć z rozłożonymi futonami nawet nie zrobili bo prawdopodobnie cała przestrzeń jest wtedy wypełniona miejscem do spania. Nie jest to co prawda jakiś super dramat, ale specjalnie komfortowe po przylocie samolotem też nie. Może jeszcze znajdzie się coś innego, ale specjalnie bym nie liczyła na to by było tak okazyjne jak zaklepywanie miejscówek wcześniej.
Conquered, we conquer.
Mazoku

Post by Mazoku »

Trochę z innej beczki: dojazd do Warszawy. Jak planujemy? Widzę następujące opcje:
  • 1. Ryanair. Są jeszcze dostępne loty z Gdańska, nawet od 21 zł, ale raczej chcemy wziąć większy bagaż niż podręczny, co wiąże się z dodatkową opłatą. Plus, żeby nie ryzykować, trzeba by lecieć albo w poniedziałek o 6:35, albo dzień wcześniej i nocować. Jak dla mnie ta opcja odpada.

2. PKP. Są do wyboru 4 pendolino i dwa ekspresy, które są w Warszawie przed 13 w poniedziałek. Żeby pojechać najtaniej, najlepiej się zdecydować przed 26 sierpnia, wtedy mamy szansę na bilety po 40-50 zł w jedną stronę.

3. Samochód. Z tego, co patrzyłem, parking przy Okęciu na 16 dni kosztuje około 150 zł. Paliwo i A1 do Warszawy powinny się zamknąć w 250 zł. Więc wydaje się to opcją najtańszą, jeśli się spakujemy w 5 osób w jedno auto. W Leonie może być ciężko się zmieścić z bagażami, ale w aucie Crowa powinno być git.
EDIT: A, no jest jeszcze opcja 4 - Polski Bus, ale ja nie wiem, czy byłbym tak wytrwały :)
Rosomak

Post by Rosomak »

Mazoku wrote:
3. Samochód. Z tego, co patrzyłem, parking przy Okęciu na 16 dni kosztuje około 150 zł. Paliwo i A1 do Warszawy powinny się zamknąć w 250 zł. Więc wydaje się to opcją najtańszą, jeśli się spakujemy w 5 osób w jedno auto. W Leonie może być ciężko się zmieścić z bagażami, ale w aucie Crowa powinno być git.

250 zł to liczysz w jedną czy obie strony?
Mazoku wrote:EDIT: A, no jest jeszcze opcja 4 - Polski Bus, ale ja nie wiem, czy byłbym tak wytrwały :)
To zależy jak będzie załadowany. Jak mało osób to można się rozłożyć na 2 siedzeniach i spać. Ja jechałem kilka razy do Warszawy i większość trasy przesypiałem. Więc dla mnie ta opcja może być jak się zdecydujemy.
Mazoku

Post by Mazoku »

Rosomak wrote:250 zł to liczysz w jedną czy obie strony?
W obie, chociaż pisałem z pamięci. Jak policzyłem teraz jeszcze raz, wyszło mi koło 300 zł (380 km * 2 * 7,5 l/100km * 4,2 zł/l + 2 * 30 zł A1). Ale to dla Leona, u Crowa spalanie może być mniejsze.
Satsuki

Post by Satsuki »

jestem przegłosowana z Tokyo a nie będę już nic na własną rękę szukać więc już się przygotowałam psychicznie do waszej opcji.

Jeśli chodzi o dojazd do Warszawy to jest 30% szans, że będę jechała dzień wcześniej i zahaczała o Radom, jeszcze się okaże. Na ten moment mogę powiedzieć jedynie, że a. nawet gdybyście mi zapłacili grube hajsy to drugi raz do Polskiego Busa na trasie Warszawa-Gdańsk nie wejdę. Obiecałam to sobie po pierwszej podróży. Po 2. ja tak właściwie pakuję się w podręczny więc chętnie rozważę samolot. Jeśli jednak całe party będzie chętne na samochód to z przyjemnością się na to piszę.
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Rosomak

Post by Rosomak »

Mazoku wrote:Myślę też, że - przynajmniej tam, gdzie śpimy w hotelach - można będzie również spokojnie zapłacić kartą. I chyba lepiej tak zrobić i rozliczyć się później, niż wozić ze sobą tony gotówki.
To na czym stanęło? Mi pomysł pasuje, ale od razu zaznaczam, że płacenie moją kartą raczej odpada.
Mazoku

Post by Mazoku »

Rosomak wrote:To na czym stanęło? Mi pomysł pasuje, ale od razu zaznaczam, że płacenie moją kartą raczej odpada.
Ja mogę wziąć na siebie część płatności.
Noire

Post by Noire »

W Japonii nie ma problemu z internetem, można też czego robić przelewy między kontami na bieżąco.
Warto wtedy pomyśleć by pododawać się już teraz jako zaufanych odbiorców, wtedy nawet nie trzeba będzie sie martwic o smsy z potwierdzeniem transakcji (smsy przychodzące sa i tak raczej bezpłatne, ale Japonia to bodajże trzecia strefa roamingowa więc kto wie).
Conquered, we conquer.
Post Reply