41. Laozi
Hm... tylko z tym Lei Fengiem (dlatego na początku się związku z nim nie odzywałem). Widziałem go na plakatach i moralistycznych książeczkach z czasów komunizmu (są tam różne powieści, choćby o dziewczynie, która poświęca życie, aby uratować fabrykę przed pożarem : P), ale jak on się nazywał nigdy mi w pamięci nie zostało. Reszta to taka podstawa:
Zhou Enlai i Deng Xiaoping to bardzo ważne postacie w Chinach z okresu komunizmu. Widać ich na tysiącach plakatów i malowideł, więc trudno nie zapamiętać. Szczególnie Deng Xiaoping, który rozpoczął okres prosperity w kraju, wprowadzając przedsiębiorców do partii komunistycznej i stwierdzając, że "nieważne czy kot jest biały czy czarny, ważne, żeby łapał myszy", jak umarł giełda w Chinach spadła o kilkanaście punktów.
Dalej Cixi, bardzo ciekawa postać, pośrednio przyczyniła się do powstania rządów komunistów. Dzięki niej powstała też pewna słynna marka pierogów robionych na parze "Gou bu li" - czyli "pies nie ruszy". Zresztą w jej czasach też sporo się działo (powstanie sekty katolików w Chinach, którzy nawet utworzyli państwo : O, jest wiele filmów i powieści z tego okresu, między innymi Warlordsi, których chciałem wam pokazać na sylwku, a których przynajmniej widział Maczer).
Kto tam jest jeszcze Qin Shi Huang, przez długi czas moja ulubiona postać z cywilizacji4, nie wiem jak wy, ale ja zawsze czytałem otoczkę historyczną postaci po tym jak ją wybrałem. (właśnie musimy jeszcze kiedyś w nią zagrać).
Li bai, cóż musiałem się uczyć jego wierszy, więc ciężko, żeby nie znał. Zresztą ma charakterystyczny ubiór.
Z Laozim, nie jestem pewien, bo tak na prawdę nigdy nikt go nie narysował patrząc na oryginał. Ale jako główny filozof Taoizmu i opozycjonista do Konfucjusza, myślę, że musi się pojawić na tym obrazku. Poza tym jest obok krowy, a na rysunkach często na niej jeździ: P.
No i jeszcze mi tego biegacza zabrałeś :P Widziałem go przez cały rok reklamującego cokolwiek tylko popadło przed Olimpiadą. A potem skręcił kostkę i nie pojechał : .Dzięki niemu Chińczycy uwierzyli, że też mogą biegać : P.
Sprawa jest prosta, w naszej Historii uczymy się mało o Azji, a Azjaci wynaleźli proch, kompas, papier, stworzyli ogromne imperia, które były znacznie bardziej oświecone niż nasza państwa w okresie średniowiecza i związku z tym posiadają wiele sławnych osób, które w dużym stopniu wpłynęły na dzieje historii. I tak porównując populacje i wielkość Azji w porównaniu do Europy, mogło być ich więcej. Więc trzeba się uczyć.
Tyle, jeszcze mi się postacie nie skończyły.
Ps.: Chińczykom oczywiście impononuje znajomość postaci z ich Historii, więc warto by się pouczyć, aby potem szpanować :P .
Quiz historyczny
Moderator: GvS
Re: Quiz historyczny
We do not sow
Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Doh nie miałem ostatnio czasu pisać.
27. Guan Yu
27. Guan Yu
We do not sow
- Szarodziej
Pasuję. Po prostu
oho, rozumiem ,że koniec imprezy <:
- Roe, co robisz?
- Już dwie godziny czekam na autobus przy zmywaku.
- Roe, nadal zmywasz?
- Nie, rysuję talerze.
- Roe, pomóc ci zmywać?
- A masz wyższe?
- Nie.
- To nie możesz zbliżać się do zmywaka.
- Już dwie godziny czekam na autobus przy zmywaku.
- Roe, nadal zmywasz?
- Nie, rysuję talerze.
- Roe, pomóc ci zmywać?
- A masz wyższe?
- Nie.
- To nie możesz zbliżać się do zmywaka.
- Szarodziej
Jup, nobody f***s with Asians!