CIV 4 <Warlords> + <Beyond the Sword> patch 3.19 oficjalny

Miejsce na lekkie, spamerskie tematy, testy, linki i obrazki.

Moderator: GvS

Post Reply
Windukind

CIV 4 <Warlords> + <Beyond the Sword> patch 3.19 oficjalny

Post by Windukind »

Szukamy graczy, którzy jeszcze czasem pykają w Civ, lub nowicjuszy, którzy lubią rozbudowane strategie z dalece nie ograniczoną liczbą rozwiązań i taktyk. Spotykaliśmy się parę razy w zeszłym roku, a potem to się nagle urwało. Szkoda. Niemniej ja i Bart wciąż przy różnych okazjach graliśmy partyjkę. Problem powstał, kiedy się okazało, że Bartek notorycznie nie może ze mną wygrać, a na dodatek w grze na dwóch zwykle brakuje tego, co mamy w prawdziwym świecie, czyli wielu sąsiadów (komputer jest niestety trochę za mało wymagający) i oczywiście zdrady oraz spisków. Jeśli jesteście chętni wpisujcie się w topicu (najlepiej z waszym ulubionym przywódcą), będziemy co jakiś czas podawali daty kolejnych spotkań na necie.

Od razu możecie zapomnieć o Peryklesie (Grecja), którym gram ja.

Mapy do trenowania to Inland Sea, Pangea, Terra.
Upływ czasu: Normalny
Początek gry: Antyk

Wersja gry: CIV4+Warlords+Beyond the sword+ patch 3.17 (tylko oficjalny)
We do not sow

Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Windukind

Re: CIV 4 <Warlords> + <Beyond the Sword> patch 3.17 oficjalny

Post by Windukind »

Jesteśmy wstępnie umówieni z Crowem i Debartem na przyszły piątek 12. Prawdopodbnie na godzinę dziewiętnastą. Oczywiście witamy wszystkich, którzy chcieliby dołączyć. Oto dane rozgrywki:

Mapa: Inland Sea (jest ona lepsza od Pangei ponieważ nie ma takiej sporej amplitudy między miejscami początkowymi. Na Pangei można trafić zupełnie na wszystko. Na Inland Sea te pozycje są bardziej wyrównane, a wszyscy wiemy jak miejsca początkowe mogą wpłynąć na rozgrywkę).
Epoka rozpoczęcia: Antyk
Prędkość gry: Normalna
Wielkość mapy: Będzie zależała od ilości graczy.

Proszę też ściągnąć Better AI mod. Poprawia on wiele błędów i czyni rozgrywkę przyjemniejszą.
http://forums.civfanatics.com/showthread.php?t=297810

Lista graczy zgłoszonych/ Przywódcy/ Nacje
Debart/Huayna Capac/ Inkowie
Windu/Perykles/Grecja
Crow/ Ragnar/ Wikingowie
Maczer/ Willem van Oranje/ Holendrzy
Glut von Smark /Cyrus I /Persowie
Norrdec / Piotr I/ Rosja
We do not sow

Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Maczer

Post by Maczer »

uch ach uch. Jesli uda mi sie: A) zaciagnac civa do tego czasu B) wstac o pierwszej nad ranem w sobote (lol) to sie chetnie przylacze. Gralem juz po sieci Z polska i choc pingi niestety sa dosc spore to na przyklad w Company of Heroes jakos szlo. Cywilizacja choc czasem wymaga na mp szybkiego klikania to jednak mysle, ze jakos to wszystko ujdzie.

Willem van Oranje/Dutch

Choc na inland see to moze nienajlepszy pomysl :/ Osobiscie nie przepadam za tym typem z trzech powodow. a) Negatyw swiata dysku. b) Praktycznie zawsze masz dwoch sasiadow. Po lewej i po prawej. c) W czwartej czesci flota zostala wlasciwie zdegradowana do zbednego dodatku (ostatnio gralem w jedynke to roznica byla ogromna. Tam trzeba bylo dbac o dobra flote) na inland sea flota zupelnie staje sie zbedna niemalze. a co za tym idzie technologie z nia zwiazane. (tak wiem, jestem lobbysta w interesie mojej nacji :D )

Do tego dodam, choc juz chyba mowilem to kiedys. Speed normal pomaga nie nudzic sie w poczatkowej fazie gry ale na poziomie wynalezienia prochu rozgrywka staje sie stanowczo za szybka. W kilka tur mozna postawic najsilniejsze jednostki i o zgrozo dluzej zajmuje przeniesienie ich na teren wroga niz wybudowanie nowych. Bardzo skutecznie uniemozliwia to niespodziewane ataki i idzie na bardzo na korzysc nacji mniej agresywnych - stawiajacych na rozwoj (np. Windu :D ) Niemniej jednak wiem doskonale ze dluzej grac i tak nie bedziemy wiec poza zwroceniem uwagi na te rzeczy nie bede niczego narzucac.
Dalej sie uciec chyba nie dalo. Ale to i tak nie pomoglo =]
Crow

Post by Crow »

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to ja wybieram Wikingów.
Windukind

Post by Windukind »

Macz genialnie słyszeć, że będzie szansa, że do nas dołączysz. Brakowało nam ciebie podczas ostatnich rozgrywek. Trzymam kciuki, że uda ci się zdążyć.

Podniesione prze Ciebie kwestie. Z czasem gry wiesz, że się zgadzam, na normalu jest znacznie za szybko, chwila i już jesteśmy w przy liberalizmie. Jednakże Crow z Bartem preferują normal. Więc zostawmy tą prądkość na tą jedną grę, a później zbierzemy feedback.

Co do mapy Inland Sea jest najbardziej moim zdaniem zbalansowaną mapą. Raczej się nie zdarza, że kiedy ty lądujesz wśród pustyń i tundry, twój przeciwnik pojawiają się na złotodajnych regionach opływających rzekami. Jak sam napisałeś każdy ma przeciwnika po lewej i po prawej, dzięki czemu znowu wszyscy mają równo, a nie jak w sytuacji, kiedy ktoś ląduje na środku i staje się padliną dla pozostałych startujących z rogów (zawsze możemy ustawić cylindryczne zaokrąglenie mapy, dzięki czemu wszyscy gracze powinni mieć ze sobą granice). A morze pośrodku zapewni prostą drogę do gnębienia wszystkich za pomocą privateerów bez nadmiernego wysiłku (więc chyba nie jest tak źle). Ale wciąż, jeśli gracze mają inne zdanie możemy wrócić do Terry albo Pangei.

Dla czterech graczy proponuję mapę wielkości: Tiny z Sea level low.

Aha i jeszcze jedno, miło, że będziemy grali tak różnymi taktykami. Bart pewnie będę mnożył wondersy dopóki ktoś go nie powstrzyma, a potem nas zje macemanami/riflemanami, Crow widzę będzie szedł wojenną scieżką, a Macz... od nikogo nie nauczyłem się tyle o Civ co od Macza. Zapowiada się dobra rozgrywka. Tymczasem piszcie wasze życzenia.
We do not sow

Debart

Post by Debart »

Kopnięty przez Windu, dobrowolnie:P przyznaję, że mapka inland sea i prędkość normal zdają się być optymalne. Może przy okazji odpalimy Skype'a?

I gwoli ścisłości ; bardzo ubolewam nad faktem, że gra jest w pewnej mierze niezbalansowana ; czyt. gracz pacyfistyczny taki jak ja nie ma szans z graczem agresywny. Ba! Gracz agresywny może sobie ze mnie zrobić farmę, poczeka aż mu się odpowiednio rozwinę, a później mnie *haps*. A jeżeli nawet wybronię się przed jednym, to drugi widząc okazję mnie *haps* ;)

Z drugiej strony czy tak nie jest w życiu? "Najlepszą obroną jest atak", nie? Szkoda, że nie działa w 2 strony. Możliwe, że wybiorę innego lidera, ale będzie to wybór z rozsądku, nie z serca:P
Crow

Post by Crow »

Gra jest bardzo zbalansowana, tylko nie każda strategia jest dobra. Gracz, który buduje tylko jednostki ma tak samo przekichane jak gracz, który nie buduje ich wcale. Za pomocą Cudów Świata jesteś w stanie zyskać przewagę technologiczną nad pozostałymi graczami, ale we wcześniejszej erze musisz być w stanie te cudy obronić. Żeby je obronić musisz budować armię, a skoro budujesz armię to cudy budujesz wolniej. Gdybyś był w stanie budować cudy bez inwestowania w armię to wtedy dopiero gra byłaby niezbalansowana :D.

Co do Skype przypominam, że Multiworld posiada swój własny serwer Ventrillo i wszystkich forómowiczów zachęcamy do korzystania z niego. Dane serwera, po raz kolejny, są tutaj: http://forum.multiworld.pl/viewtopic.php?f=2&t=86 . Poza tym - tak, popieram korzystanie z Venta w czasie rozgrywki.

PS. Czyli jak rozumiem gramy bez AI ?

EDIT: Zrzut ekranu poniżej pokazuje rozmieszczenie czterech graczy na mapie tiny. Jak widać jest miejsce na co najwyżej 3-4 miasta dla każdego gracza. Na początek dobrze, jak rozgrywka będzie szybka, ale zastanówmy się, czy nie wolimy jednak mapy small.
tiny.jpg
tiny.jpg (43.75 KiB) Viewed 7142 times
Windukind

Post by Windukind »

Z chęcią się dołączę do Ventilo, przy czym Macza będzie przerywało jak nic. Co do stylu gry, cóż podoba mi się rozwiązanie, że cudów wcale nie trzeba budować, aby je mieć : P. Z drugiej strony prowadzenie wojen też wiąże się z ryzykiem, musisz oczekiwać, że kiedy twoja armia opuści granice i będzie topniała w oczach ktoś może się na ciebie połakomić, albo po prostu zaatakować z czystej logiki, że trzeci korzysta lub lepiej mieć dwóch słabszych przeciwników niż jednego silnego. Bart, wybierz sobie te cuda, które są na prawdę ważne twojej strategii (może temple of Zeus przeciwko najeźdzcom i Chitzen Iza) potem ewentualnie skoryguj o posiadanie odpowiednich surowców (złoto, miedź, kamień czy marmur).

Crow 4 miasta jakbyś starał się stawiać tylko "dobre miasta". Ja zwykle stawiam z 6 (ale może dlatego, że AI jest trochę głupsze i łatwiejsze do wykiwania od człowieka). Na Small możemy móc postawić aż 10 czy 11 (Bartek się przy takiej ilości miast już gubi z ich obsługą). Mnie obydwie opcje pasują, więc przekonaj Macza i Barda.

Aha spotykamy się 10 minut przed 19 aby ustawić połączenia (10 minut przed pierwszą w nocy czasu pekińskiego).

Gramy bez AI, co powinno uczynić grę trzy razy ciekawszą.
We do not sow

Windukind

Post by Windukind »

Ważne:

Wyszedł nowy patch do BTS 3.19. Jednakże ponieważ zawarte w nim zmiany są wprost wzięte z nieoficjalnego patch 3.17, który z kolei jest zawarty w Better AI, nie ściągamy nowej wersji i dzisiaj wieczorem zostajemy przy 3.17 +Better Ai.
We do not sow

Crow

Post by Crow »

Najlepszą rzeczą w patchu 3.19 jest to, że gra działa już bez płyty. Mam nadzieję, że następna rozgrywka będzie już umawiana na 3.19.
Post Reply