Mw Summer Kayaking 2010 - Skansen we Wdzydzach (ankieta)

Tu dowiesz się o wszystkich spotkaniach i zjazdach mających miejsce w realu.

Moderator: Chimeria

Post Reply

Czy chcemy zwiedzić skansen we Wdzydzach Kiszewskich?

Tak (wariant I)
5
56%
Nie (wariant II)
0
No votes
Obojętnie
4
44%

Total votes: 9

Crow

Mw Summer Kayaking 2010 - Skansen we Wdzydzach (ankieta)

Post by Crow »

Nadal jestem w trakcie ustalania szczegółów dotyczących wynajmu kajaków, ale w międzyczasie chciałbym zadać uczestnikom spływu pytanie. Na trasie tegorocznego spływu znajduje się skansen we Wdzydzach Kiszewskich. Jest to najstarsze w Polsce muzeum etnograficzne, na terenie którego znajduje się ponad 40 obiektów architektury ludowej z XVII - XIX wieku. Są to zagrody chłopskie i szlacheckie, chałupy i dworki, szkoła, kościół oraz wiatraki, kuźnia i tartak. Obiekty wyposażone są w tradycyjne sprzęty i urządzenia używane przez mieszkańców.

Mamy możliwość zaplanowania kilku godzin na zwiedzenie skansenu. Rozważam dwie możliwości pokonania odcinka Wdzydze - Czarna Woda (mamy na to dwa dni):

Wariant I:
Dzień 1: Zwiedzanie Skansenu we Wdzydzach, potem dopłynięcie do Borsk (9 km)
Dzień 2: Odcinek Borsk - Czarna Woda (20 km)

Wariant II:
Dzień 1: Wdzydze - Miedzno (16 km)
Dzień 2: Miedzno - Czarna Woda (13 km).

Przez cały spływ będziemy robić dziennie około 20 km, więc wybieramy albo zwiedzanie + krótki odcinek do przepłynięcia a potem jeden 'normalny' dzień, albo dwa dni nieco lżejsze. Skansen znajduje się pod początek trasy i dopłyniemy do niego pierwszego lub drugiego dnia.

Ja sam w Skansenie byłem kilka razy i bardzo mi się podobało, choć oczywiście nie każdego musi ekspozycja interesować. Dla tego proponuję glosowanie by zorientować się w ilości zainteresowanych zwiedzeniem skansenu. Oczywiście o udział w ankiecie proszę tylko osoby biorące udział w spływie.

Więcej informacji o skansenie we Wdzydzach: http://www.muzeum-wdzydze.gda.pl/informacje.html
Image
Image
Satsuki

Re: Mw Summer Kayaking 2010 - Skansen we Wdzydzach (ankieta)

Post by Satsuki »

Imho na poczatek splywu taki prostrzy i krotszy kawalek bylby korzystny, ale jest mi zupelnie wszystko jedno czy bedziemy to zwiedzac czy nie <3
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
USAGI

Post by USAGI »

Ja jestem za zwiedzaniem [;
- Roe, co robisz?
- Już dwie godziny czekam na autobus przy zmywaku.
- Roe, nadal zmywasz?
- Nie, rysuję talerze.
- Roe, pomóc ci zmywać?
- A masz wyższe?
- Nie.
- To nie możesz zbliżać się do zmywaka.
Chimeria

Post by Chimeria »

My za wariantem ze zwiedzaniem <3 Wydaje mi się co prawda, że tam byłam, ale chyba na tyle dawno, że mogę odświeżyć wrażenia.
Post Reply