Słyszeliście już może o tej grze? Nie? W takim razie oto teaser dla nabrania smaczku :)
Magicka - Official Teaser Trailer [HD]
Magicka jest jednocześnie typowym i nietypowym hack'n'slashem usytuowanym w środowisku 2,5D której cel to bieganie po całkiem ładnie zrobionych mapkach z doczepioną fabułą. Co sprawia, że jest to gra wyjątkowa? Zwłaszcza, że do dyspozycji mamy tylko jedną profesję, nie ma czegos takiego jak poziom postaci, a ekwipunek sprowadza się do staffa i miecza/młota/topora/m60 (tak tak karabinu maszynowego ;]) Twórcy gry postawili tu na magię jak sam tytuł wskazuję. Wcielamy się w role czarodzieja i musimy uratować królestwo, mając do dyspozycji osiem podstawowych czarów/żywiołów, niby nic, ale żywioły te można łączyć do max kombinacji składającej się z pięciu elementów. Np żeby rzucić fireballa trzeba użyć ziemi i ognia, jeśli klikniemy po jednym razie w odpowiednie przyciski i wciśniemy prawy przycisk myszy stożymy wersję normalną, jeśli damy więcej ziemi, kula będzie większa, jeśli damy więcej ognia, eksplozja otrzyma większą siłę rażenia. Mało tego każdy czar można rzucić również na siebie (tak fireballe, błyskawice grad kolce z ziemi itp też ;p) , lub zaenchantować nim broń. Wg. samych autorów gry kombinacji jest wiele, a oprócz tego mamy jeszcze tak zwane "magicki" czyli potężne zaklęcia które zdobywamy w miarę progresu w grze.
Gra posiada też opcję co op w ktorej można grać drużyną do czterech graczy, zabawa jest przednia, a wieksza ilość osób to większy poziom trudności ze względu na latające dookoła zabłąkane czary bojowe (friendly fire ;]). Kolejnym atutem gry jest też mozliwość rzucania czarów na każdego, moba, npca, toważysza, przyzwanego stwora itp.
W grze również można odnaleźć wiele zabawnych odniesień do kultowych filmów, książek czy innych gier. Przykładem jest Gram’s workshop - warsztat wieśniaka którego logo do złudzenia przypomina logo Games Workshop, a pod nim leży wielki młot niczym ten z loga Warhammer'a ^^
Największym minusem jest fakt, że gra nie odpali się na kartach graficznych intela, i kilku modelach ati :/ (błąd w enginie)
Cena: ok 30zł
Gra działa przez steam'a :)
Polecam bardzo i mam nadzieję, że znajda się chętni na grę coop :)
Tu jeszcze znalazłem fajny gameplay (komentarze sa fajne :] )
WTF is Magicka?
Magicka
Moderator: GvS
Magicka
"Chłop kopiący ziemniaki, to proza realistyczna; chłop kopiący pomarańcze to fantastyka (lub schizofrenia); ziemniaki kopiące chłopa to Sci-Fi"
R. Kot
R. Kot
Re: Magicka
Ciekawe. Oglądając pierwszy filmik odniosłem wrażenie, że to zwykły klon Diablo. Dopiero po przeczytaniu reszty Twojego posta i po zobaczeniu drugiego linka zrozumiałem, jak bardzo jest to nieprawdą :D Ogólnie pomysł wygląda na bardzo ciekawy i choć kooperacja wydaje się być marginalna to myślę, że grać w coś takiego to tylko w grupie. Już się uśmiecham na myśl o wszechobecnym chaosie kiedy ktoś próbując przypomnieć sobie formułkę, zamiast rzucić promień leczenia, rzuca zmasowane łańcuchy błyskawic. Hell yeah!
No i w ogóle programiści mieli dobry humor pisząc dialogi, haha
No i w ogóle programiści mieli dobry humor pisząc dialogi, haha
Dalej sie uciec chyba nie dalo. Ale to i tak nie pomoglo =]
Oj te pomyłki zdarzają się nawet za często :D Czasem jakieś magicki które uderzają losowo (jak np thunder bolt) zamiast w przeciwnika polecą w Ciebie, czy kogoś z party. Ogólnie ta gra daje dużo radochy i śmiechu :)
Jednym z mankamentów jaki mi się przypomniał jest taki, że w coopie gdy któryś z graczy się rozłączy to niestety już nie może zrobić reconecta :/
Jednym z mankamentów jaki mi się przypomniał jest taki, że w coopie gdy któryś z graczy się rozłączy to niestety już nie może zrobić reconecta :/
"Chłop kopiący ziemniaki, to proza realistyczna; chłop kopiący pomarańcze to fantastyka (lub schizofrenia); ziemniaki kopiące chłopa to Sci-Fi"
R. Kot
R. Kot
http://www.greenmangaming.com/games/action/magicka/ - w tej chwili jest promocja na Magicke, 65% taniej. Chętnych do coopa zapraszam na irca ^^
A necromancer is just a really late healer.