Ad a) To kwestia do rozwiązania fabularnego. Piszcie po prostu posty, które uniemożliwią zakończenie tego subquesta zanim wszyscy zainteresowani się nie znajdą na miejscu. Ja w komentarzach proponowałem wcześniej wyrównanie do dnia 20. Rajd na tramplera miał dać ewentualnie motywację komuś z ZCMu żeby tam się udać po 20 dniu, razem z Maczerem, Raflikiem i kolejnymi zainteresowanymi. Pojawienie się na scenie Ehrena i Xellas komplikuje sprawę. Z jednej strony jest fajne, bo daje pretekst samemu porwanemu Urzu, pragnącej zemsty Satsuki i pędzącej na ratunek Xellas do pojawienia się na scenie. Niestety ponieważ część z tych postaci żyje w przeszłości trzeba jakoś fabularnie wytłumaczyć, czemu nie zjawili się tam przed resztą. Urzu może sobie siedzieć kilka dni w lochu, Satsuki zanim tam dotrze to też będzie wyrównana czasem, pytanie zostaje co z Xellas.Maczer wrote:Chodź ze mną na imprezę =] Ja większość czasu na Coddar spędzam w plothole-ach...Sat wrote:Ja tylko próbowałam dogonić fabułę ;<
Mam pytania dotyczące timeline-a.
a) Przede wszystkim: Czy jest szansa, że zanim dotrę do kryjówki Borygomosa coś w ogóle jeszcze z niej zostanie? Głupio byłoby mi pisać posta w dniu 2x kiedy ktoś w 1x napisze, że w sumie to Szefu już dawno nie żyje, bandyci w sumie też i że teraz jest to siedziba jakiegoś innego gangu.
b) Podążając tym tropem, podobało mi się to jak Taii napisał posta o tramplerze, zmieniając pewne drobne wydarzenia ale pozostawiając 'outcome' zgodny z wcześniejszym, a osadzonym później w timelinie, postem Crowa. Pytanie jednak na ile do przodu sam mogę teraz opisać miejsca i wydarzenia do których inni forowicze dotrą za ileśnaście postów. Innymi słowy, zastanawiam się czy nie powinniśmy podjąć się utworzenia podsystemu osi czasu która ograniczałaby rozbieżność czasową tego o czym piszemy. Coś pokroju: staramy się nie wybiegać na więcej jak 5 dni do przodu, natomiast jeśli już zdarzy się, że rozbieżność jest większa od 5 dni ze względu na brak aktywności danej postaci, uznajemy, że postać ta zajmowała się po prostu życiem codziennym. I przede wszystkim nie wykonywała kluczowych akcji!
c) Trochę martwi mnie to:
(...)
:(
No ale brama i tak jest niestabilna więc nie będę się wykłócał.
d) Hmm.. dostaliśmy zaproszenie na bal Agendy, yaaay. Dobrze, że ma miejsce dnia 17 a nie 16 bo by się okazało, że to właśnie na nim moja postać się zapiła :D Psia Liga na pewno nie zignorowałaby zaproszenia, natomiast też nie wiem na ile ok byłoby dla mnie cofnięcie się do tego wydarzenia. Jakieś sugestie?
Ad b) Pytanie co/kto w takim układzie taktuje upływ czasu. Można wrócić do pomysłu powiązania czasu z upływem czasu rzeczywistego. Tak czy inaczej moim zdaniem powinien być w ogóle zakaz pisania ‘w przeszłości’. Jeśli ktoś z innych bohaterów jest powiązany z danym aspektem questa i napisał już coś w przyszłości, to nie wolno wpływać na ten aspekt wcześniej, niż po wyrównaniu czasu z tym bohaterem. W końcu – posuwajcie innych PC do przodu. Jeśli widzicie, że ktoś laguje – dodajcie mu w swoim poście kilka dni.
Ad c) Ten czas wydobycia wprowadziłem w celu równania czasu i nie pisania w przeszłości. Teraz już bez większej różnicy, czy wykopie dnia 13 czy 16, a Sat w swoim poście wyjaśniła, czemu wydobycie udało się szybciej, niż szacowali górnicy.
Ad d) Koniecznie opisz swój udział na balu. W szczególności po tym, jak swoje stanowisko zaprezentował Windu interesuje mnie, jak zareaguje na zaproszenie Maczer.