Teoria Wzrostu - Komentarze

Opinie i komentarze forumowiczów na temat prowadzonych wątków
Crow

Re: Teoria Wzrostu - Komentarze

Post by Crow »

Maczer wrote:
Sat wrote:Ja tylko próbowałam dogonić fabułę ;<
Chodź ze mną na imprezę =] Ja większość czasu na Coddar spędzam w plothole-ach...

Mam pytania dotyczące timeline-a.

a) Przede wszystkim: Czy jest szansa, że zanim dotrę do kryjówki Borygomosa coś w ogóle jeszcze z niej zostanie? Głupio byłoby mi pisać posta w dniu 2x kiedy ktoś w 1x napisze, że w sumie to Szefu już dawno nie żyje, bandyci w sumie też i że teraz jest to siedziba jakiegoś innego gangu.

b) Podążając tym tropem, podobało mi się to jak Taii napisał posta o tramplerze, zmieniając pewne drobne wydarzenia ale pozostawiając 'outcome' zgodny z wcześniejszym, a osadzonym później w timelinie, postem Crowa. Pytanie jednak na ile do przodu sam mogę teraz opisać miejsca i wydarzenia do których inni forowicze dotrą za ileśnaście postów. Innymi słowy, zastanawiam się czy nie powinniśmy podjąć się utworzenia podsystemu osi czasu która ograniczałaby rozbieżność czasową tego o czym piszemy. Coś pokroju: staramy się nie wybiegać na więcej jak 5 dni do przodu, natomiast jeśli już zdarzy się, że rozbieżność jest większa od 5 dni ze względu na brak aktywności danej postaci, uznajemy, że postać ta zajmowała się po prostu życiem codziennym. I przede wszystkim nie wykonywała kluczowych akcji!

c) Trochę martwi mnie to:
(...)

:(
No ale brama i tak jest niestabilna więc nie będę się wykłócał.

d) Hmm.. dostaliśmy zaproszenie na bal Agendy, yaaay. Dobrze, że ma miejsce dnia 17 a nie 16 bo by się okazało, że to właśnie na nim moja postać się zapiła :D Psia Liga na pewno nie zignorowałaby zaproszenia, natomiast też nie wiem na ile ok byłoby dla mnie cofnięcie się do tego wydarzenia. Jakieś sugestie?
Ad a) To kwestia do rozwiązania fabularnego. Piszcie po prostu posty, które uniemożliwią zakończenie tego subquesta zanim wszyscy zainteresowani się nie znajdą na miejscu. Ja w komentarzach proponowałem wcześniej wyrównanie do dnia 20. Rajd na tramplera miał dać ewentualnie motywację komuś z ZCMu żeby tam się udać po 20 dniu, razem z Maczerem, Raflikiem i kolejnymi zainteresowanymi. Pojawienie się na scenie Ehrena i Xellas komplikuje sprawę. Z jednej strony jest fajne, bo daje pretekst samemu porwanemu Urzu, pragnącej zemsty Satsuki i pędzącej na ratunek Xellas do pojawienia się na scenie. Niestety ponieważ część z tych postaci żyje w przeszłości trzeba jakoś fabularnie wytłumaczyć, czemu nie zjawili się tam przed resztą. Urzu może sobie siedzieć kilka dni w lochu, Satsuki zanim tam dotrze to też będzie wyrównana czasem, pytanie zostaje co z Xellas.

Ad b) Pytanie co/kto w takim układzie taktuje upływ czasu. Można wrócić do pomysłu powiązania czasu z upływem czasu rzeczywistego. Tak czy inaczej moim zdaniem powinien być w ogóle zakaz pisania ‘w przeszłości’. Jeśli ktoś z innych bohaterów jest powiązany z danym aspektem questa i napisał już coś w przyszłości, to nie wolno wpływać na ten aspekt wcześniej, niż po wyrównaniu czasu z tym bohaterem. W końcu – posuwajcie innych PC do przodu. Jeśli widzicie, że ktoś laguje – dodajcie mu w swoim poście kilka dni.

Ad c) Ten czas wydobycia wprowadziłem w celu równania czasu i nie pisania w przeszłości. Teraz już bez większej różnicy, czy wykopie dnia 13 czy 16, a Sat w swoim poście wyjaśniła, czemu wydobycie udało się szybciej, niż szacowali górnicy.

Ad d) Koniecznie opisz swój udział na balu. W szczególności po tym, jak swoje stanowisko zaprezentował Windu interesuje mnie, jak zareaguje na zaproszenie Maczer.
Satsuki

Post by Satsuki »

Zrobilam edit swojego komentarza i nie zauwazylam, ze Crow juz pisal, wiec sobie przeczytajcie :D

Co do Satsuki: ona sie mscic na Ehrenie nie bedzie. A na pewno nie tak szybko. To w koncu rodzina, przeciez go nie zabije :D
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Caerth

Post by Caerth »

Satsuki wrote: Co do Satsuki: ona sie mscic na Ehrenie nie bedzie. A na pewno nie tak szybko. To w koncu rodzina, przeciez go nie zabije :D
W zasadzie, to nie jest rodzina...
My soul is still the same
But it has many names
Satsuki

Post by Satsuki »

z Caibrem jest rodzina, liczy się.

Dodałam kilka zdań do posta, żeby był bardziej zrozumiały.
Xellas
Location: Gdańsk - tu gdzie smoki chodzą koło Fontanny Neptuna

Post by Xellas »

Crow wrote: Ad a) To kwestia do rozwiązania fabularnego. Piszcie po prostu posty, które uniemożliwią zakończenie tego subquesta zanim wszyscy zainteresowani się nie znajdą na miejscu. Ja w komentarzach proponowałem wcześniej wyrównanie do dnia 20. Rajd na tramplera miał dać ewentualnie motywację komuś z ZCMu żeby tam się udać po 20 dniu, razem z Maczerem, Raflikiem i kolejnymi zainteresowanymi. Pojawienie się na scenie Ehrena i Xellas komplikuje sprawę. Z jednej strony jest fajne, bo daje pretekst samemu porwanemu Urzu, pragnącej zemsty Satsuki i pędzącej na ratunek Xellas do pojawienia się na scenie. Niestety ponieważ część z tych postaci żyje w przeszłości trzeba jakoś fabularnie wytłumaczyć, czemu nie zjawili się tam przed resztą. Urzu może sobie siedzieć kilka dni w lochu, Satsuki zanim tam dotrze to też będzie wyrównana czasem, pytanie zostaje co z Xellas.
Bo jakby ich wyrżnęli przy tym tramplerze to zakon by wiedział co się stało...
Crow wrote:Ad b) Pytanie co/kto w takim układzie taktuje upływ czasu. Można wrócić do pomysłu powiązania czasu z upływem czasu rzeczywistego. Tak czy inaczej moim zdaniem powinien być w ogóle zakaz pisania ‘w przeszłości’. Jeśli ktoś z innych bohaterów jest powiązany z danym aspektem questa i napisał już coś w przyszłości, to nie wolno wpływać na ten aspekt wcześniej, niż po wyrównaniu czasu z tym bohaterem. W końcu – posuwajcie innych PC do przodu. Jeśli widzicie, że ktoś laguje – dodajcie mu w swoim poście kilka dni.
Crow, sam wywołałeś ten plot hole, a teraz najbardziej kraczesz, żeby nie pisać do tyłu. Zamiast dać nam szanse na wyrównanie czasu wywaliłeś napad na tramplera i teraz proszę. Przecież do jasnej anielki można było przewidzieć, że Taii nie da szans na wydropienie samochodu.

Pomijam Caibra, który się wbił Ehrenem w kolejkę...

Maczer jakby się nie upijał i nie był posuwany przez Windu, to miałby masę wolnych dni na akcję i jeszcze zdążyłby na imprezę do Agendy.

Pfffff

Stanowczo też nie widzę powodu, żeby czas szedł zgodnie z rzeczywistym. Nie ma obowiązku codziennie czytania questa jeśli jest atak na kogoś musi mieć czas zareagować. Ktoś rezerwuje, a reszta będzie czekać, to co, zachwianie czasoprzestrzenne? I dajmy na to teraz, bal się rozpoczął, to rozumiem, że jak dopiero jutro ktoś odpisze to trwał 3 dni?
Last edited by Xellas on Sun Apr 07, 2013 1:47 pm, edited 1 time in total.
"Oh Xellas, bo przy Tobie nie idzie patrzeć na cycki, kiedy trzeba całą uwagę skupić na Twoich rękach i na tym, co aktualnie w nich trzymasz"
Satsuki

"To nie zjazdy robia sie do dupy. To wy normalniejecie na starość."
Korm
Satsuki

Post by Satsuki »

Ja osobiście zgadzam sie, żeby nie cofać się co chwila w czasie jak już WSZYSCY SIĘ DOGONIĄ. Zanim zabiore się do pisania, zajmuje mi dobre 5 minut na połapanie się kto gdzie jest w timeline. Nie wspominajac o tej frustracji, w której muszę opisywać posty z dnia np. 5 kiedy dwie strony wcześniej opisałam już dzien 7 ale po drodze ktoś wykonał ważną akcję w dniu 4...

Imo mozna się cofać w dniach jeżeli Twoja akcja nie ma zadnego wplywu na opisane już, późniejsze akcje kolegów ;/Nie będzie to w żaden sposób psuło kolejki Xellas. W aktualnej formie post jest praktycznie nieczytelny dla osoby trzeciej a i sami zainteresowani mają pewne problemy (mówię o sobie, tak).

ps. Zaraz, jak to wykasowano jatkę w tramplerze?
Crow

Post by Crow »

O tym co stało się z tramplerem ZCM by dowiedział się w momencie, gdy doszła by misja wysłana z bazy, co spokojnie mogło się już dziać bez lagów. Z resztą - akcja w tramplerze działa się bez udziału PC i nie ma wpływu na różnice w timeline (z resztą - nie ulokowałem jej w czasie i mogła odbyć się dowolnego dnia po tym, jak Taii z Lucjanem opuścili obozowisko). Dopiero pojawienie się na scenie PC powoduje problemy - jak najbardziej do rozstrzygnięcia i jest dzięki temu ciekawiej.

All in all - akcja w tramplerze nie przebiegła ani tak jak ja sobie to wyobrażałem, ani tak jak Taii (ani pewnie jak spawnujący się tam Urzu). To właśnie największy urok wspólnego pisania, nawet jeśli czasem powoduje komplikacje.

Maczer, choć zakładam że odpowie za siebie, dodał posta z kacem właśnie po to, by wyrównać do pozostałych wątków. Bierzcie z niego dobry przykład - przecież nie jest tak, że każda postać musi każdego dnia robić coś wiekopomnego.
Taii

Post by Taii »

Up.

@Windu, chodzi mi o to, że jak na Ciebie, to ostatnio stosujesz strasznie słabe, powtarzalne i nie przemyślane sztuczki w których widać jak niedokładnie czytasz posty. Nie, żebym ja był doskonały, ale trochę to psuje fun jak czytasz kolejnego posta o tym samym. Ja rozumiem, ze nie masz czasu, ale mógł byś czasem się wysilić bardziej ;)
"Chłop kopiący ziemniaki, to proza realistyczna; chłop kopiący pomarańcze to fantastyka (lub schizofrenia); ziemniaki kopiące chłopa to Sci-Fi"
R. Kot
Xellas
Location: Gdańsk - tu gdzie smoki chodzą koło Fontanny Neptuna

Post by Xellas »

Ktoś jeszcze chce jakąś rasę, jak już strzelam te opisy?
Mazoku http://forum.multiworld.pl/viewtopic.ph ... 890#p18890
"Oh Xellas, bo przy Tobie nie idzie patrzeć na cycki, kiedy trzeba całą uwagę skupić na Twoich rękach i na tym, co aktualnie w nich trzymasz"
Satsuki

"To nie zjazdy robia sie do dupy. To wy normalniejecie na starość."
Korm
Satsuki

Post by Satsuki »

szczerze mowiac pogubilam sie juz w waszych postaciach -_---''

Nie ogarniam gdzie się dzieją ostatnie dwie akcje Taiia, tj. z Menzą oraz prof Haru (oraz kim oni sa...)

Also: Taii, jakby moj bal byl maskarada to byłoby mi bardzo łatwo ukryć się w tłumie. Ale spoko, przyjdziesz w masce, zrobisz furore :D

EDIT: Sorki, nie moglam się powstrzymać :D
Post Reply