Postawimy Valhallę - Komentarze

Opinie i komentarze forumowiczów na temat prowadzonych wątków
Post Reply
c914

Re: Postawimy Valhallę - Komentarze

Post by c914 »

Prawdziwa krporacja na skalę miedzy galaktyczną - z Windu zroibł sie taki Lex Luthor. Ktos ma zadatki na Supermana by go powstrzymać?

BTW: Sat nie ma co sie pieklić. Dla ,mnie syutacja jest jasna, quest dzieje sie w topcu questa a nie obok. Windu może pisać co chce do czasu, aż nie wiejdzie do zabawy, wtedy bedziemy rozliczać go z każdego słowa :)

I tak dochodzimy do kolejnego problemu z questem - wyprawa Chi oraz Zarova na Juno. Osobiście jestem za tym żeby sie nie rozdrabniać na odzielne tematy. Przy pisaniu w różnych miejscach bedzie bałagan, a potem hejty. Przerabialismy już to wczesniej i wolałbym tego uniknać. Quest jest formą zamkniętą i taka powinien zostać.
USS George Washington - 90 tysiecy ton dyplomacji.
Satsuki

Post by Satsuki »

c914 wrote:BTW: Sat nie ma co sie pieklić. Dla ,mnie syutacja jest jasna, quest dzieje sie w topcu questa a nie obok. Windu może pisać co chce do czasu, aż nie wiejdzie do zabawy, wtedy bedziemy rozliczać go z każdego słowa :)

I tak dochodzimy do kolejnego problemu z questem - wyprawa Chi oraz Zarova na Juno. Osobiście jestem za tym żeby sie nie rozdrabniać na odzielne tematy. Przy pisaniu w różnych miejscach bedzie bałagan, a potem hejty. Przerabialismy już to wczesniej i wolałbym tego uniknać. Quest jest formą zamkniętą i taka powinien zostać.
Windukind wrote:Posty są dwa, jeden w temacie zdarzeń w systemie CA. Drugi na innej planecie. Osobiście nie jestem przekonany do prowadzenia questa w jednym topiku zamiast rozgrzać atmosferę na siedziba, która tak naprawdę powinny zostać rozruszane w celu przewrócenia dawnego MW.
to.
Avatar stworzony przez tego uzdolnionego Pana.
Windukind

Post by Windukind »

Sat w poście jest wyraźnie napisane, że to jest handel. I jakby Ci to wytłumaczyć, nie musisz produkować wszystkiego, co sprzedajesz, możesz być pośrednikiem i tak działa Psia Liga.

Ja jestem za dwoma topicami. Tyle zdarzeń w jednym queście będzie się strasznie ciągnąć, a poza tym będziemy musieli czekać na jakieś nudne i nie wnoszące nic rzeczy. Nie otrzymałem wcześniej żadnego zdania na nie.

Chimeria została zaproszona do Windu w większości bez związku z questem.
We do not sow

Oh, the places you will go! There is fun to be done. There are points to be scored. There are games to be won.
Mazoku

Post by Mazoku »

http://forum.multiworld.pl/viewtopic.ph ... 592#p20475

+1 SP dla każdej organizacji za znalezienie w swoich szeregach wysoko postawionych szpiegów Psiej Ligii? Nie wiem, jaki jest pogląd innych organizacji, ale mi się wydaje, że wiele informacji pozyskanych przez Windu nie jest jawnych w sensie fabularnym. Np. Agenda na pewno nie ogłaszałaby publicznie zaginięcia BOZa.
Your favourite fearless hero.
Crow

Post by Crow »

@kwestia WISHa - skoro CA to kupuje, to ja się nie mieszam. Rozumiem jednak, że o ile hara doleciała do planety to nie za bardzo ma już jak system opuścić?

@kwestia rozwoju PL - Tak, Psia Liga systematycznie poszerza swoje wpływy i nie ma co się dziwić, że ma zakontraktowanych specjalistów z różnych dziedzin.

@wiedza o skradzionym BoZie - W poście w Juno 2 Psioligowcy jedynie spekulują, że Agendzie został ukradziony BoZ. Trochę duże prawdopodobieństwo podają, ale może to figura retoryczna.

@najważniejsze, pisanie w wielu wątkach. - Zgadzam się z Cyferem, że quest powinien być formułą zamkniętą i wydarzenia z nim związane powinny być opisywane w jego obrębie. Z drugiej jednak strony nie chcemy wprowadzać ograniczenia 'tylko jeden topic aktywny w danym momencie'. Jeśli w czasie gdy my uganiamy się za czerwoną skałą, Windukind chce sobie oglądać przelatujące meteoryty - wszystko w porządku. Co więcej - nie ma przeszkód, by uczestnicy innych wątków fabularnych komentowali i robili nawiązania do wydarzeń dziejących się równolegle z ich linią fabularną.

Granicę jednak należy postawić, gdy próbujemy z wątku X wpłynąć na wydarzenia wątku Y. Jeśli jest to możliwe wydarzenia związane z danym questem powinny w całości zawarte być w jego obrębie. Tak, żeby osoba czytająca tylko wątek questa mogła prześledzić spójny rozwój fabuły. W tym świetle rozmowy Windukinda z Tariethem o uruchomieniu kontaktów nie mają wpływu na wydarzenia w queście, a na pewno nie są traktowane jako rozpoczęcie akcji kluczowej, niezbędnej do zdobycia Story Pointa.

Wcześniej proponowałem, by pisać o wizycie Chi na Juno 2 w lokacjach, ponieważ tematy były luźno powiązane. Ponownie - Chi może sobie oglądać malownicze zderzenia meteorów w czasie, gdy jej pomagierzy szukają recepty. Biorąc jednak pod uwagę ostatnie wydarzenia w queście - zapowiedź Zarova uczestnictwa w spotkaniu i jawna deklaracja, że wizyta ma być wykorzystana do prowadzenia śledztwa związanego z Valhallą myślę, że warto ją opisać w obrębie questa.

@Propozycja Story Pointa Mazoka - rozumiem, że była ona formą żartu, ale przemyślałem to chwilę. Z jednej strony szukanie w swoich szeregach szpiegów innych organizacji byłoby ciekawe, z drugiej jednak Story Pointy powinny być związane z tematem questa, którym nie jest bicie innych organizacji. Jeśli jednak chcecie potraktować szukanie w swoich szeregach szpiegów innych organizacji jako narzędzie wpływania na fabułę questa (opóźnianie dochodzenia konkurencji), to dajcie znać i dodamy takiego SP.
c914

Post by c914 »

Np. Agenda na pewno nie ogłaszałaby publicznie zaginięcia BOZa.
Oczywiscie ,ale np taka Sat albo ktoś inny z oficjeli Agnedy przy okazji zakupu np. długopisów do biura wypaplał zewnętrznemu kontrahentowi ze zgineło im ściśle tajne urządzonko :P

Rozumiem jednak, że o ile hara doleciała do planety to nie za bardzo ma już jak system opuścić?
Tak samo tylko w odwrotnym kierunku. Punkty wyjścia i wejścia nie zmieniły się.
Crow

Post by Crow »

Do dupy ten WISH skoro można go sobie ot tak po prostu przeskoczyć i wylądować na planetach :D.

W kwestii 'wiedzy' Windu, poprawcie mnie, jeśli źle rozumiem tego posta. Ja go rozumiem, że Windu jedynie spekuluje, że Agendzie skradziono BoZ. Mówi, że 'na 95%' - prawdopodobieństwo nieco wysokie, ale to zapewne wygórowane ego przywódcy Psiej Ligi. Zakładam, że w ramach 'mapy myśli' rozważał też wiele innych scenariuszy.
Mazoku

Post by Mazoku »

c914 wrote:Oczywiscie ,ale np taka Sat albo ktoś inny z oficjeli Agnedy przy okazji zakupu np. długopisów do biura wypaplał zewnętrznemu kontrahentowi ze zgineło im ściśle tajne urządzonko :P
Nawet jeśli, to biorąc pod uwagę, że w ten sposób zdobywa się pomocną w queście wiedzę, powinien być przynajmniej post, który opisuje jak to się stało, z możliwością reakcji, itp., itd.
Crow wrote:W kwestii 'wiedzy' Windu, poprawcie mnie, jeśli źle rozumiem tego posta. Ja go rozumiem, że Windu jedynie spekuluje, że Agendzie skradziono BoZ. Mówi, że 'na 95%' - prawdopodobieństwo nieco wysokie, ale to zapewne wygórowane ego przywódcy Psiej Ligi. Zakładam, że w ramach 'mapy myśli' rozważał też wiele innych scenariuszy.
Opisana w postach reakcja Agendy, jak na razie, to jeden wysłany statek i drobne zamieszanie na platformach. Wiem, że opisujemy lekką ręką podejście do BOZa (np. że Aria wysłała go gdzieś bez wzmianki w raportach), ale - dla mnie przynajmniej - wszelkie informacje o nim należy traktować w kategoriach tajemnicy wojskowej. Prawdę mówiąc nikt z zewnątrz nie powinien nawet jeszcze wiedzieć, że cokolwiek nam zginęło.

Jeśli Windu może stwierdzić na "95%", że coś zginęło i jest to BOZ, to widzę tylko jedno logiczne wytłumaczenie: wysoko postawiony szpieg.

Jestem tutaj zwolennikiem wspomnianej przez Raflika zasady "quod scripsi, scripsi" - ok, możemy przyjąć, że mamy takiego szpiega w naszych szeregach, ale powinno to skutkować przydzieleniem story pointa do zdobycia (tak jak w przypadku Vhirza dla CA).
Your favourite fearless hero.
c914

Post by c914 »

@WISH: Dzieki jego dupniastości możemy coś robic :) Może termin przydatności mu sie kończy?

@Windu Dużo Wiedzący: a ja sie zastanawiam skąd u niego takie mysli? Wniosek: cynk z wnetrza Agnedy musiałby dostać by po pobudzic neurony do tak daleko idących spekulacji. Wyjątek: jest Lex Luthorem - najiteligetniejszym człowiekem na Shiroue i mape myśli ma bogatszą niż google maps:P
Chimeria

Post by Chimeria »

Rozumiem, że PL ma wiedzę o prywatnej rozmowie między członkami Agendy? Niby spoko, bo Windu mógłby mi to powiedzieć, ale to chyba faktycznie za dużo, takiej wiedzy o innych organizacjach raczej spodziewałabym się po Agendzie. Jestem w stanie kupić info, że poprzez handlarzy mogą jakoś strackować położenie statków, w końcu targ i przekupy to dobre źródło informacji, ale to kim są złodzieje owych przedmiotów albo wiedza dot. Agendy to sporo, stąd jestem w stanie zrozumieć bulwers Sat albo Mazoka. Zwłaszcza, że najprawdopodobniej to ZCM kupił te statki, a nie antagonista ( w końcu są skradzione). Czy nie odziera to też klimatycznej tajemnicy?
W sensie, nie widzę przeszkód abym sama napisała, że w swojej kuli zobaczyłam jak Sat biega po magazynie i krzyczy "o nie, skradli BOZa @@". I paradoksalnie uważam, że byłoby to bardziej wiarygodne, niż gdyby Chimeria siedziała na kanapie i demon jej na uszko wyszeptał, że BOZ został skradziony, bo się dowiedział od innego demona.
Wyjaśnianie takich elementów to stary, dobry styl jeszcze z WB.
Windu ma taki styl pisania, że wszyscy myślą, że sika na nich z wysokości. :P Tak naprawdę merytorycznie post mógłby zostać taki sam, a inaczej napisany np "domyslamy się kradzieży różnych rzeczy, w tym BOZa" (albo delikatniej, bo przecież wszyscy wiemy że Agenda go ma) i na tej podstawie spekulacje o stawianiu nowego świata przez naszych antagonistów. To brzmi lepiej niż siadanie i "ja to wiem, phi." Jeśli to jest spekulacja, to powinna być napisana jak spekulacja.

Pisanie w wielu wątkach, i tak i nie. Pisanie w jednym miejscu trzyma quest w kupie i zastanawiając się gdzie, ktoś opisał ważny dialog przynajmniej wiem gdzie szukać, a nie zastanawiać się, w którym pobocznym topicku zostało to napisane. Poza tum nie wszyscy śledzą inne topiki i mimo, że rozmowa może ich interesować, nigdy jej nie przeczytają, no o tym nie wiedzieli. Tak było już w przeszłości i
szukanie, w którym miejscu Crow napisał, że dostaje wysypki po orzechach to pain in ass. Jeśli sat będzie się ugadywać z np Roem, to nie wiem czy będzie mi się chciało szukać tego po innych topikach. Zwłaszcza, że z łatwością wygeneruje to dużo randomowych miejsc, których trzeba szukać.

Z drugiej strony, jeśli to dialogi, które nie wszyscy czytają i nie interesują ludzi, to warto pisać je w topograficznie odpowiednich lokacjach. No i buduje to jakoś klimat oraz historię samej lokacji.

Istotnym elementem jest to, co napisał Crow, samo spotkanie może być przeprowadzone w lokacji Juno, ale wjazd statkiem raczej w topiku questowym, bo jest to znaczące fabularnie.

Co do Wisha, to ja go nadal rozkminiam, ale rozumiem, że machniemy jakiś teleport. :P

Storypoint Mazoka - zakładam, że to jednak ironia.

mam jeszcze jedną uwagę, nie chciałabym aby SP stały się jakimś sporem, ja rzuciłam że chciałabym dodatkowy punkt za Vhriza for fun, z czego mogę oczywiście zrezygnować, jeśli zaraz wszyscy będą krzyczeć o dodatkowe SP, bo Windu pozna u Zgromadzenia swoją matkę, która go porzuciła jak był małym chłopcem. :P
Post Reply